Szerző: Budai Péter

2004. január 16. 13:42

A Nokia megkönnyíti a mobil szoftverfejlesztők munkáját

[News.com] A Nokia változtatni készül a mobiltelefonok szoftverfejlesztőivel fennálló viszonyán, ami a szakértők szerint a Microsoft mobil fejlesztéseinek ellensúlyozásaként vált szükségszerűvé.

[News.com] A Nokia változtatni készül a mobiltelefonok szoftverfejlesztőivel fennálló viszonyán, ami a szakértők szerint a Microsoft mobil fejlesztéseinek ellensúlyozásaként vált szükségszerűvé.

A világ legnyagobb mobiltelefon-gyártója hamarosan bemutatja "tiering" (rétegezés) elnevezésű módszerét, amelynek segítségével a fejlesztők sokkal gyorsabban juthatnának széleskörű információk birtokába a Nokia mobil operációs rendszeréről, azonban ennek mértéke a befizetett összeg nagyságától függ majd, nyilatkozta Lee Epting, a Nokia alelnöke egy csütörtöki interjúban.

A Sunnal és a piac összes jelentős mobiltelefongyártójával együttműködve tervezik bevezetni a telefonokra írt szoftverek egységes tanúsítási rendszerét, amivel egyetlen tesztsorozaton történő megmérkőzéssel -- a teszt sikere esetén -- valamennyi készülékre engedélyezik a kérdéses szoftver használát. A finn cég módosít az API-k (alkalmazásfejlesztéshez szükséges felületek) elérhetőségén is.

Epting állítása szerint a változtatások célja, hogy a közel 1,3 millió fejlesztő legfontosabb panaszaira megoldást nyújtsanak, egyes elemzői vélemények azonban rámutatnak, hogy leginkább védelmi manőverről lehet szó, amit a Nokiának a mobiltelefonokra írt Microsoft operációs rendszerktől való Nokia félelme válhatott ki. Az elkövetkezendő években a Microsoft Smartphone technológiája akár a Nokia által támogatott Symbian legjelentősebb ellenfelévé is kinőheti magát.

Mind a Nokia, mind a Microsoft fontosnak érzi, hogy a lehető legjobb viszonyt tartsa fent mobil szoftverfejlesztőivel, akik ezáltal sokkal több olyan alkalmazást és szolgáltatást képesek létrehozni, amiket a mobilszolgáltatók értékesíteni tudnak a végfelhasználók felé.

A Microsoft részéről nem kommentálták a Nokia által bejelentett változásokat, viszont jelezték, hogy a cég mobil szoftverek készítésével foglalkozó programja az utóbbi két év során szintén jelentős javításokon esett át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról