Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 13. 13:31

A világ leggyorsabb videokártyája a Gigabyte kínálatában

A Gigabyte bejelentette NVIDIA GeForce FX 5950 Ultra (NV38) grafikus processzorra épülő videokártyáját, amely a vállalat állítása szerint kategóriájában a világ leggyorsabb terméke.

A Gigabyte bejelentette NVIDIA GeForce FX 5950 Ultra (NV38) grafikus processzorra épülő videokártyáját, amely a vállalat állítása szerint kategóriájában a világ leggyorsabb terméke.

Az NVIDIA GeForce FX 5950 Ultra (korábban NV38) csupán annyiban különbözik elődjétől, a GeForce FX 5900-tól, hogy a 0,13 mikronos gyártástechnológia tökéletesítésének köszönhetően magasabb órajelen fut. A DirectX 9-gyorsítást nyújtó lapka tehát továbbra is az NV35 architektúrára épül; jellemzői a CineFX 2.0 motor, a fények és árnyékok gyorsításáért felelős UltraShadow technológia, illetve a fejlettebb anti-aliasinget és anizotropkus szűrést biztosító Intellisample HCT (high resolution compression technology).

Az NVIDIA ajánlása szerint a GeForce FX 5950 Ultra grafikus processzor órajele 475 MHz, a Gigabyte GV-N595U-GT videokártyán azonban gyárilag 520 MHz-re húzott videochipet tartalmaz, amelyet 256 Mbyte DDR SDRAM szolgál ki. A memóriabusz természetesen 256 bites, a memóriachipek órajelére a Gigabyte közleménye nem tér ki, így azok feltételezhetően az NVIDIA ajánlásának megfelelő 475 MHz-en (950 MHz DDR) működnek.

A Gigabyte új kártyáján VGA-, DVI- és TV-kimenet, valamint videobemenet is található. A vállalat a termékhez bőséges szoftvermellékletet csomagol, a dobozban megtalálható a PowerDVD5.0, 3D Album, valamint három teljes verziós játék: a Lara Croft Tomb Raider: The Angel of Darkness, a Tom Clancy’s Rainbox Six 3: Raven Shield, és az Arx Fatalis.

Amint az ismert, a Gigabyte 2002 eleje óta kizárólag a kanadai ATI lapkáit használta fel grafikus gyorsítókártyáin, 2003 őszén azonban bejelentette, hogy az NVIDIA videochipjei köré is épít termékeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról