Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 9. 12:11

CES: VIA processzorra épülő konzolt dob piacra az Apex Digital

A VIA Technologies és az Apex Digital a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown mutatta be ApeXtreme szórakoztató konzolját, amely PC-s játékok futtatására is alkalmas.

A VIA Technologies és az Apex Digital a Las Vegas-i Consumer Electronics Shown mutatta be ApeXtreme szórakoztató konzolját, amely PC-s játékok futtatására is alkalmas.

A VIA "Glory" nevű platformjára épülő készülék lelke egy 1,4 GHz-es VIA C3 processzor, 256 Mbyte DDR400 SDRAM, VIA CN400 chipkészlet, egy S3 Graphics DeltaChrome grafikus chip illetve a VIA 5.1 csatornás Vinyl Audio hangvezérlője. Az ApeXtreme 20 Gbyte kapacitású merevlemezt és DVD-ROM meghajtót tartalmaz, TV-kimenettel és DVI-csatlakozóval is ellátták, előlapján 4, hátlapján 2 USB2.0 csatlakozót alakítottak ki, emellett 10/100 Mbps Ethernet-vezérlő is megtalálható benne.

A konzolt Windows XP Embedded operációs rendszer működteti, így a bekapcsolás után pár másodperccel már üzemkész állapotba kerül. A grafikus felhasználói felületet a VIA fejlesztette ki. A vállalatok szerint az ApeXtreme nem csak játékok futtatásához ideális platform, hanem képek és videók megtekintéséhez, zenék lejátszásához is ideális. Ez elsősorban a grafikus vezérlő hardveres MPEG-dekódolási, valamint HDTV támogatásának, valamint az 5.1 csatornás hangvezérlőnek köszönhető, amelyhez S/PDIF kimenet is tartozik. A konzol a DVD, VideoCD és DivX formátumú filmeket, illetve a CD, MP3 és WMA formátumú zenéket támogatja.

Az ApeXtreme konzol kétfajta változatban kerül piacra. Az egyikben a grafkus megjelenítésről a chipkészletbe integrált S3 UniChrome videovezérlő gondoskodik, a másikban DirectX 9.0 gyorsításra képes S3 Graphics DeltaChrome grafikus chip kapott helyet. Az előbbi változat 299, utóbbi pedig 399 dollárba kerül majd.

a címlapról