Szerző: Ady Krisztián

2004. január 5. 15:01

GPL licencet sért a KiSS asztali DivX-lejátszók belső programja?

Érdekes információkat közölt a KiSS Technologies DivX állományokkal is megbirkózó DVD-lejátszói belső szoftverével kapcsolatosan az Mplayer HQ . A médialejátszó szoftvert fejlesztők meglehetősen ismerős kódrészletekre bukkantak a Linux operációs rendszerre épülő asztali DVD-lejátszók belső programjában.

Érdekes információkat közölt a KiSS Technologies DivX állományokkal is megbirkózó DVD-lejátszói belső szoftverével kapcsolatosan az Mplayer HQ. A médialejátszó szoftvert fejlesztők meglehetősen ismerős kódrészletekre bukkantak a Linux operációs rendszerre épülő asztali DVD-lejátszók belső programjában.

A számos kódrészlet egyezősége a fejlesztők szerint arra utal, hogy a KiSS programozói felhasználták -- ellopták? -- a GPL licenccel rendelkező Mplayer lejátszóprogram bizonyos részeit, kódjait a DVD-lejátszók feliratkezelésésének megoldásához. Az egyezőségre felfigyelő fejlesztők időközben más modullal, a MAD (libmad) audiokodekkel kapcsolatosan, sőt, a libjpeg kódrészleteivel egyező sorokat is találtak a meghajtóprogramban.

A KiSS asztali DVD-lejátszóit egy CD-lemezről frissíthető, uClinux nevű operációs rendszer vezérli, melynek legújabb, 2.8-as verziószámmal ellátott változata éppen az elmúlt napokban vált elérhetővé a KiSS honlapján. Az új szoftver Windows Media Audio támogatást és több, korábban felfedezett hiba javítását nyújtja.

Az "eltulajdonítást" bizonyító kódrészletekről az Mplayer HQ angol nyelvű szekciójában olvasható bővebb információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról