Szerző: Bodnár Ádám

2004. január 5. 13:03

November volt a félvezetőipar történetének egyik legjobb hónapja

A Semiconductor Industry Association (SIA) ma bejelentette, hogy 2003-ban a globális félvezetőpiac növekedése minden bizonnyal meg fogja haladni a korábban várt 15,8 százalékot.

A Semiconductor Industry Association (SIA) ma bejelentette, hogy 2003-ban a globális félvezetőpiac növekedése minden bizonnyal meg fogja haladni a korábban várt 15,8 százalékot.

A szervezet egyúttal azt is közölte, hogy novemberben a félvezetők értékesítéséből származó globális forgalom 16,13 milliárd dollárt tett ki, amely 4,5 százalékkal magasabb az októberi szintnél és 25,7 százalékos növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest.

A SIA elnöke, George Scalise rendkívül elégedetten nyilatkozott a novemberi forgalomról. "Novemben egy újabb, rendkívül erős hónap volt ebben az iparban, az éves növekedés 25,7 százalékot tett ki, ami megerősíti azt a tényt, hogy 2003 második felében a félvezetőipar történetének egyik legjobb időszaka" -- mondta Scalise.

A SIA elnöke elmondta, hogy az év első 11 hónapjában a félvezető-eladások 17,4 százalékkal múlták felül a megelőző év azonos időszakának szintjét. "Arra számítunk, hogy 2003-ban az eladások több mint 15,8 százalékkal múlják felül a 2002-es eladásokat" -- mondta Scalise, hozzátéve, hogy a fellendülést elsősorban a számítástechnikai, kommunikációs, fogyasztói, valamint autóipari termékek sikere mozgatta.

A szervezet felmérése szerint novemberben az európai félvezetőpiac 6,4 százalékkal, a japán piac 4,5 százalékkal, az amerikai piac 4,1 százalékkal, a távol-keleti régió piaca pedig 3,8 százalékkal növekedett.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról