:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 19. 16:17

A RealNetworks egymilliárd dollárra pereli a Microsoftot

Rob Glaser
Rob Glaser
A RealNetworks csütörtökön a kaliforniai San Jose város szövetségi bíróságához eljuttatott keresetében nem kevesebb mint egymilliárd dollár kártérítésre perelte be a Microsoftot. A RealNetworks azt állítja, hogy a Microsoft az asztali operációs rendszerek piacán megszerzett monopolhelyzetét az elmúlt évek során illegálisan használta fel a digitális média piacon a versenytársak visszaszorítására és komoly károkat okozott a RealNetworksnek.

A 64 oldalas kereset szerint a Microsoft monopolhelyzetét felhasználva megfenyegette a PC-gyártókat, hogy azok ne telepítsék gépeikre más gyártók médialejátszó szofvereit, a Windows-felhasználókra pedig rákényszerítették a Windows Media Player szoftvert. Bob Kimball, a RealNetworks vezető jogásza egy interjúban elmondta, hogy a Microsoft törvénytelen lépései miatt több mint egymilliárd dollár kár érte a vállalatot. "Az ügy számos tekintetben alapul a Microsoft már korábban is törvénytelennek ítélt magatartásán, például a szoftver-interfészek eltitkolásán, vagy a PC-gyártók megfenyegetésén" -- mondta Kimball.

A Microsoft közleményében hangsúlyozta, hogy a RealNetworks keresete "árnyékra vetődés", ugyanis a digitális média piacon szoros verseny alakult ki. "A RealNetworks jogi lépése sajnálatos és igen meglepő, hiszen a digitiális média piacon igen intenzív verseny folyik" -- áll a redmondi cég által kiadott kommünikében. "A tények nyilvánvalóak. A piacon egészséges verseny folyik, ezt még a RealNetworks saját állításai is alátámasztják, amelyek szerint a vállalat komoly piaci részesedést szerzett mind Windowson, mind más platformokon. A számítógépgyártók eldönthetik, melyik médialejátszót telepítik vagy népszerűsítik, a fogyasztók szintén választhatnak közülök és a különböző felhasználók különböző programokat használnak."

A RealNetworks keresete szerint a Microsoft illegálisan kapcsolta a Windows Media Playert a Windows operációs rendszerhez és így kizárta a RealNetworksöt, illetve más versenytársakat a versenyből. 2001 októbere és 2003 márciusa között az eladott PC-k 95 százaléka előre telepített Windowst és Windows Media Playert tartalmazott, a A RealNetworks médialejátszóját ezzel szemben csak az eladott gépek 2 százalékára telepítetták fel -- áll a keresetben. A RealNetworks szerint a Microsoft nem tette közzé a Windows fontos kódrészleteit, ezért a Real szoftverek teljesítménye és funkcionalitása nem lehetett maximális.

A felperes emellett úgy véli, a Microsoft szerződéses megállapodásokkal, illetve "pénzügyi eszközökkel" kényszerítette egyes PC-gyártókat arra, hogy Windows Media Player szoftverrel rendelkező konfigurációkat szállítsanak és a rendszerekre ne telepítsenek fel más médialejátszó programot. A RealNetworks azt állítja, hogy a PC-gyártók nem változtathattak a szoftverek összetételén, nem népszerűsíthették a RealOne programot és szolgáltatásokat és nem tehették ki a RealNetworks szoftvereinek ikonját az asztalra. "A Microsoft kizárólagos és antikompetitív megállapodásokat kötött a számítógépek gyártóival" -- áll a keresetben.

A vád szerint a Microsoft árazási stratégiáját arra használta fel, hogy ellehetetlenítse a konkurens gyártókat. Mivel a vállalat ingyen mellékelte a Windows Media Playert az operációs rendszerhez, a versenytársaknak is ingyenes változatot kellett kiadni szoftvereikből, ha versenyezni akartak és ez pénzügyi veszeségeket okozott. "A költségeknél alacsonyabb eladási ár és a Microsoft többi törvénytelen lépése monopol-veszélybe sodorja a digitális média piacot" -- áll a keresetben.

A helyzet furcsasága, hogy a RealNetworks alapítója és elnök-vezérigazgatója korábban a Microsoftnál dolgozott. A vállalat a 90-es években gyorsan piacvezető lett a digitális valósidejű média (streaming) területén, azonban 2002-re a Microsoft a piaci felmérések szerint már megelőzte a RealNetworksöt. Korábbi munkatársai szerint Rob Glaser nagyon hasonló habitusú, mint a Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates. "Úgy tekintett Billre, mint mentorára" -- mondta Glaserről egy volt munkatársa.

Egyes szakértők szerint a RealNetworks vádjai igen gyenge lábakon állnak és a vállalat csak gyenge pénzügyi eredményeit szeretné elkendőzni a Microsoft ellen indított perrel. "Tanultak a Suntól és az America Online-tól. Ha beüt egy veszteséges negyedév, egyszerű mindent a Microsoftra fogni" -- mondta egy jogi elemző. Sokan úgy vélik, a RealNetworksnek nincs vesztenivalója, legjobb esetben azonban nyernek egymilliárd dollárt. A RealNetworks a szeptemben 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévében 51,8 millió dollár bevételt és 3,7 millió dollár nettó veszteséget ért el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.