Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 12. 09:54

Rekorderedménnyel zárta negyedik negyedévét az Adobe

Shantanu Narayen
Shantanu Narayen
[CNET] Az Adobe Systems rekordbevételt és -nyereséget ért el negyedik negyedévében, mivel grafikai és kiadványszerkesztő szoftverei rendkívül sikeresek voltak.

A vállalat a november 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 358,6 millió dollár forgalom mellett 83,3 millió dollár, azaz részvényenként 35 cent nettó nyereséget ért el. Az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyáséval számított nyereség 83 millió dollár, azaz részvényenként 34 cent volt, az elemzők 32 centes részvényenkénti profitot vártak. Egy évvel korábban az Adobe 294,7 millió dollár bevételt és 40,1 millió dollár -- részvényenként 17 cent -- nettó profitot könyvelt el.

A teljes pénzügyi évben a vállalat 1,29 milliárd dolláros forgalom mellett 266,3 millió dollár, azaz részvényenként 1,10 dollár nyereséget ért el. A tavalyi pénzügyi évben az Adobe forgalma 1,17 milliárd dollár volt, a nettó nyereség 191,4 millió dollárra, azaz részvényenként 79 centre rúgott.

A leginkább figyelemre méltó növekedést az ePaper részleg érte el, amely PDF-alapú termékeket és szolgáltatásokat fejleszt dokumentumok elektronikus terjesztéséhez. Az ePaper divízió bevétele 444,1 millió dollár volt, ami 42 százalékkal magasabb a tavalyi pénzügyi évben elért szintnél. Jelenleg a részleg az Adobe forgalmának több mint harmadát adja.

Shantanu Narayen, az Adobe termékfejlesztésért felelős vezetője elmondta, hogy a jövőben az ePaper részlegnél stabil növekedésre van kilátás, ahogy az ügyfelek egyre nagyobb hányada áll át az új Adobe termékekre. "Azt hiszem az eredmények azt bizonyítják, hogy az intelligens dokumentumkezelésre fejlesztett platform megfelel az ügyfelek igényeinek."

A negyedik negyedévre esett az Adobe legfontosabb termékfrissítése, a Photoshop legújabb változatának megjelenése. A szoftvert a Creative Suite keretén belül is meg lehet vásárolni, ez a csomag más alkalmazásokat -- InDesign, Illustrator -- is tartalmaz. Narayen szerint a Creative Suite csomagot jól fogadra a piac, de egyelőre korai lenne megmondani, hogy a különálló verziókhoz képest hogyan alakul a népszerűsége.

A jelenleg is tartó első negyedévre az Adobe 460-480 millió dolláros bevétel mellett részvényenként 33-36 cent profitot vár. A teljes évre a vállalat 1,43 milliárd dolláros bevételt jelzett előre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról