Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. december 11. 15:36

Szélessávú internet több mint 400 kistelepülésen

Az eredetileg tervezett 600-ról 900 millió forintra emelte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) Szélessávú Internet infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein című pályázatának keretösszegét. A támogatást elnyert 35 pályázó több mint 400 kis lélekszámú településen összesen csaknem 2 milliárd forint értékű projekt megvalósítására kap lehetőséget.

[HWSW] Az eredetileg tervezett 600-ról 900 millió forintra emelte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) "Szélessávú Internet infrastruktúra kiépítésének és a szolgáltatás beindításának támogatása Magyarország üzletileg kevésbé vonzó településein" című pályázatának keretösszegét. A támogatást elnyert 35 pályázó több mint 400 kis lélekszámú településen összesen csaknem 2 milliárd forint értékű projekt megvalósítására kap lehetőséget.

A pályázat technológia-semlegességét jelzi, hogy a 35 nyertes közül 3 ADSL, 1 kombinált ADSL és vezeték nélküli, 15 kábeltelevíziós és 16 vezeték nélküli (általában WIFI) technológiával indult. A pályázók a kiírásban foglaltaknak megfelelően elsősorban kisebb településeket érintő infrastruktúra-fejlesztési projektekkel indultak: az érintett több mint 400 település átlagos lélekszáma jóval 5000 fő alatti. A pályázaton nyertes összesen 35 céggel a minisztérium támogatási szerződéseket köt.

A most lezárult, elsősorban az elmaradottabb térségekben megvalósuló beruházásokat támogató pályázat mellett az IHM a közelmúltban egy másik, 400 millió forint keretösszegű infrastruktúra-fejlesztési pályázatot is kiírt "A szélessávú Internet-elérés terjedését elősegítő innovatív technológiák, alkalmazások és K+F tevékenység támogatása" címmel (pályázat jele: IHM-HHÁT-3). A 2003. december 8-ai beadási határidejű pályázat mintaértékű, üzletileg életképes, technológia-intenzív fejlesztéseket céloz meg.

Az IHM üzletileg kevésbé vonzó fejlesztéseket támogató kiírásán negyvenen indultak, ám 5 pályázót formai okokból, vagy hiányos pályázati anyaguk miatt kizátrak. A legynagyobb összeget az Invitelnek ítélték meg: a távközlési vállalat 117 millió forintos támogatást élvez beruházásaihoz. A Monortel és a UPC külön-külön 70-70 millió forintot nyert el (a Monortel a UPC tulajdonában van). A nyertesek listája és a megítélt összegek nagysága a minisztérium honlapjáról letölthető dokumentumban található.

Május 18-19-én biztonságos szoftverfejlesztés és Scrum újdonságaira fókuszáló meetupokat rendezünk, 2 nap alatt összesen 10 klassz előadással.

a címlapról