:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 9. 15:30

Egyesül a HP nagyvállalati számítógépes és szolgáltatási üzletága

[WSJ, CNET, HWSW] Másfél évvel az informatikai ipar legjelentősebb felvásárlása után a Hewlett-Packard jövője igen homályosnak látszik. A vállalat vezetői egy mai rendezvényen igyekszenek tisztázni a részleteket. Jól értesült hírforrások tudni vélik, hogy a HP nagyvállalati számítógépes üzletága megszűnik önálló entitásként létezni, miután egyesítik a szolgáltatási és konzultációs részleggel. Az átszervezés nyomán a HP üzletágainak száma négyről háromra csökken.

[WSJ, CNET, HWSW] Másfél évvel az informatikai ipar legjelentősebb felvásárlása után a Hewlett-Packard jövője igen homályosnak látszik. A vállalat vezetői egy mai rendezvényen igyekszenek tisztázni a részleteket. Jól értesült hírforrások tudni vélik, hogy a HP nagyvállalati számítógépes üzletága megszűnik önálló entitásként létezni, miután egyesítik a szolgáltatási és konzultációs részleggel. Az átszervezés nyomán a HP üzletágainak száma négyről háromra csökken.

A HP vezetői egyelőre nem árultak el részleteket az átszervezésekkel kapcsolatban, Jürgen Rottler, a szolgáltatási üzletág értékesítésért felelős vezetője azonban úgy nyilatkozott, hogy a nagyvállalati divízió hardver-eladásait egyre nagyobb mértékben befolyásolja a szolgáltatási részleg tevékenysége. "Az ügyfelek olyan stratégiai partnert keresnek, amely az üzletvitelük szerves részévé válhat és megfelelő technológiát tud biztosítani" -- fogalmazott Rottler.

Az Enterprise Systems Group (ESG) és a HP Services (HPS) részlegek egyesítésével létrejövő Technology Solutions Group vezetője Ann Livermore, a HPS első embere lesz. Az ESG vezetője, Peter Blackmore a Technology Solutions Group értékesítési tevékenységét fogja felügyelni. Blackmore a Compaq felvásárlásakor került a HP-hoz és a nagyvállalati részleg élén sikeresen vezényelte le az integrációt, csökkentette a költségeket, illetve a veszteségeket. A legutóbbi pénzügyi évben az ESG üzemi vesztesége 54 millió dollár volt, egy évvel korábban 664 millió dollárra rúgott.

Blackmore teljesítménye azonban elsősorban azért került a figyelem középpontjába, mert a Compaq-kal kiegészített HP nagyvállalati számítógépes üzletágának forgalma a megelőző évhez képest 5 százalékkal 15,4 milliárd dollárra csökkent. Az októberben véget ért pénzügyi évben az ESG volt a leggyengébben teljesítő részleg a HP-nál.

A HP által felvásárolt Compaq hasonló döntést hozott 1999-ben, amikor megszerezte a Digital Equipmentet. A cég vezetői úgy vélték, hogy a nagyvállalati rendszerekkel és a szolgáltatásokkal foglalkozó részlegek összevonásával a Compaq sikeresen szállhat szembe az IBM-mel, azonban a lépés nem hozta a várt eredményeket, ezért a divíziókat alig egy év múltán ismét szétválasztották.

Elemzők egyelőre úgy vélik, semmi biztosíték nincs arra, hogy a HP nagyvállalati és szolgáltatási üzletága hatékonyan együtt tud működni. Szakértők szerint további aggodalomra ad okot a HP-nál nemrégiben kezdődött "exodus". Az elmúlt hónapok során számos magas rangú vezető hagyta ott a HP-t, többen igazoltak át versenytársakhoz, mások konkrétan megfogalmazott célok és magyarázat nélkül távoztak a vállalattól.

A HP ma egyértelműen az IBM árnyékában kullog, ugyanakkor folyamatosan versenyeznie kell a Dell elképesztően alacsony áraival. A HP Services üzletág az előző pénzügyi évben 12,3 milliárd dollár bevétel mellett 1,37 milliárd dollár üzemi nyereséget könyvelt el. A személyi számítógépes részleg (Personal Systems Group, PSG) 21,1 milliárd dollár bevétel mellett mindössze 19 millió dollár üzemi eredményt tudott felmutatni.

A "korona ékköve" továbbra is a nyomtatási és képalkotási divízió marad, ez a részleg a HP fejőstehene, stabilan növekedő forgalom és masszív nyereség jellemzi az IPG-t (Imaging & Printing Group). A legutóbbi pénzügyi évben a nyomtatási üzletág 22,6 milliárd dollár bevétel mellett 3,57 milliárd dollár üzemi eredményt ért el. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a Dell idei belépése a nyomtatók piacára hosszú távon veszélyes lehet a HP profitjára.

Noha a legutóbbi pénzügyi negyedévben a HP mind a négy részlege üzemi nyereséget tudott felmutatni, és Carly Fiorina elnök-vezérigazgató asszony rendkívül magabiztosan nyilatkozott a cég jövőjéről, a szakértők szerint a vállalat túlságosan is optimista. A képalkotási és nyomtatási részleget leszámítva a cég a piacon követő, nem vezető -- vélik az elemzők.

"A HP belépett a munkaállomás-piacra, mert a Sun már ott volt. Beszállt a PC-üzletbe, mert az IBM már ott volt. Direkt értékesítésbe kezdtett, mert olyan akart lenni, mint a Dell. Megvette a Compaq-ot, mert olyan akart lenni, mint az IBM" -- mondta Andy Neff, a Bear Stearns elemzője. A vállalat nemrégiben közölte, hogy tavasszal piacra dobja szórakoztató-elektronikai készülékeit, Neff szerint ezzel a cég az Apple, a Dell és a Gateway nyomába ered.

"Az egyetlen baj az, hogy ha a cégek más cégekre akarnak hasonlítani, rendszerint gyengén teljesítenek, hiszen a szabályokat mások diktálják" -- fogalmazott Neff. Steven Milunovich, a Merril Lynch befolyásos elemzője ezzel szemben úgy véli, hogy nem szükséges a piacvezető pozíció a nyereséges működéshez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról