Szerző: Bodnár Ádám

2003. december 9. 10:50

Az elmúlt öt évben megkétszerezte félvezető-eladásait a Samsung

A Gartner Dataquest adatai szerint a Samsung Electronics az elmúlt öt év alatt megduplázta félvezető-eladásait és a hatodikról a második helyre lépett előre a gyártók rangsorában.

A Gartner Dataquest adatai szerint a Samsung Electronics az elmúlt öt év alatt megduplázta félvezető-eladásait és a hatodikról a második helyre lépett előre a gyártók rangsorában.

Andrew Norwood, a Gartner Dataquest félvezetőipari elemzője elmondta, hogy a Samsung forgalma a félvezető-piac növekedését lényegesen meghaladó mértékben nőtt. 1998 és 2003 között a globális chip-piac 26 százalékkal emelkedett, a legnagyobb gyártó, az Intel eladásai ebben az időszakban 23 százalékkal nőttek.

A vizsgált öt évben az Infineon érte el a legnagyobb növekedést, a vállalat forgalma 79 százalékkal növekedett, az STMicroelectronics bevétele pedig 69 százalékkal emelkedettt. A gyengébben teljesítő cégek között volt az Agere Systems (44% csökkenés) és a Motorola (34% csökkenés). A Motorola nemrég jelenetette be, hogy önálló vállalattá szervezi a félvezetőgyártó üzletágát. A Fujitsu forgalma az öt év során 31 százalékkal esett vissza.

A Gartner becsült forgalmi adatokon alapuló gyártói rangsora szerint az Intel immár 12. éve a világ legnagyobb chipgyártó vállalata, a cég a teljes piac 16 százalékát tudhatja magáénak. A második helyen a koreai Samsung található. A koreai vállalat a piac 5,9 százalékát szerezte meg és az idei forgalma várhatóan 10,9 milliárd dollár lesz.

A Gartner félvezetőipari elemzésekkel foglalkozó üzletágának igazgatója elmondta, hogy a "hétköznapi" félvezezető-alkatrészekket például flash memóriát vagy DRAM chipeket gyártó vállalatok voltak képesek arra, hogy a piacot felülmúló ütemben növeljék eladásaikat. A Samsung forgalma elsősorban azért növekedett, mert a vállalat termékösszetételében egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a NAND-típusú flash memóriák, amelyeknek átlagos eladási ára lényegesen magasabb a DRAM-chipekénél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról