Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 26. 16:52

Tizenhét hónap börtönbüntetésre ítélték a szoftverekkel visszaélő Microsoft-alkalmazottat

Tizenhét hónapos börtönre és három év próbaidőre ítélte Washington állam bírósága azt a korábbi Microsoft-alkalmazottat, aki a vállalat nevében mintegy 6 millió dollár értékű szoftvert rendelt, majd saját hasznára értékesítette azt.

Tizenhét hónapos börtönre és három év próbaidőre ítélte Washington állam bírósága azt a korábbi Microsoft-alkalmazottat, aki a vállalat nevében mintegy 6 millió dollár értékű szoftvert rendelt, majd saját hasznára értékesítette azt.

A 31 éves Kori Brown a redmondi vállalat játékokért és az Xbox konzolért felelős részlegénél állt alkalmazásban adminisztrációs munkatársként és a vádirat szerint 1998 októbere és 2000 augusztusa között összesen 6 millió dollár értékben rendelt nagyvállalati szoftvereket a ClientLogic cégtől, majd saját zsebére értékesítette azokat.

Brown nem az első olyan Microsoft-alkalmazott, amely saját zsebére dolgozik. Júniusban Richard Greggről bizonyosodott be, hogy 17 millió dollár értékű szoftvert rendelt meg a vállalat belső rendszerében és eladta őket. Gregg ügyét várhatóan januárban tárgyalja a bíróság.

Tavaly decemberben egy Daniel Feussner nevű alkalmazottról derült ki, hogy a belső szoftver-rendelési rendszerben elkövetett visszaeléssel 9 millió dollárral károsította meg a Microsoftot. A .Net projekt egyik vezetője az illegálisan szerzett bevételből autókat, motorkerékpárokat, drága karórákat, ékszereket, valamint egy luxusyachtot is vásárolt.

Feussner a .Net fejlesztői csoport tagjaként beszédfelismerési technológiákon dolgozott és a Microsoft belső igénylő űrlapjain rendelte meg a szoftvereket -- köztük méregdrága szerver operációs rendszereket --, amelyeket egy Seattle környéki parkolóban árult készpénzért. Az FBI adatai szerint Feussner több mint 1700 Microsoft terméket adott el ilyen módon.

A német származású fiatalember a megszerzett összeggel nemigen takarékoskodott, az FBI dokumentumainak tanúsága szerint ugyanis rövid időn belül vásárolt egy közel 100 ezer dolláros Ferrarit, egy 37 ezer dollár értékű Hummer terepjárót, egy 25 ezer dolláros Mercedest, valamint egy 172 ezer dollár (~40 millió forint) értékű, majd' 20 méter hosszú luxusyachtot.

Feussner tárgyalására végül nem került sor, ugyanis a fiatalember idén februárban nagy mennyiségű fagyállót ivott és meghalt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról