:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 26. 12:45

A vártnál nagyobb mértékben növekedett a harmadik negyedévben a szerverek piaca

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 2 százalékkal növekedtek a szerver-eladások a harmadik negyedévben -- jelentette be az IDC piackutató vállalat, amely arra figyelmeztetett, hogy a növekedés még nem feltétlen jelent hosszú távú fellendülést.

A várakozásoknál nagyobb mértékben, 2 százalékkal növekedtek a szerver-eladások a harmadik negyedévben -- jelentette be az IDC piackutató vállalat, amely arra figyelmeztetett, hogy a növekedés még nem feltétlen jelent hosszú távú fellendülést.

A vizsgált időszakban a globális szerver-forgalom 10,8 milliárd dollárt tett ki, amely 2 százalékkal magasabb a megelőző év azonos időszakának adatánál. Az IDC mindössze 1 százalékos növekedésre számított, a piackutató cég szerint a várnál nagyobb növekedés mögött a legalsó árkategóriás, 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek iránti kereslet növekedése állt. Az IDC adatai azt mutatják, hogy az ilyen szerverek eladásai forgalom szerint 8,3 százalékkal, darabszám szerint 21,4 százalékkal növekedtek.

A négy legnagyobb szervergyártó, azaz az IBM, a HP, a Sun és a Dell a globális szerver-forgalom több mint 80 százalékát adta. Az IBM növelte előnyét a HP-vel szemben, a Dell pedig egyre inkább felzárkózni látszik a Sunhoz. A négy nagy gyártó közül egyedül a Sun szerver-forgalma csökkent, mégpedig 9,3 százalékkal. A legnagyobb növekedést a Dell produkálta, a vállalat szerverek értékesítéséből származó bevétele a harmadik negyedévben 11,6 százalékkal nőtt.

Az IBM forgalma 6,6 százalékkal 3,37 milliárd dollárra nőtt, ez 31,1 százalékos piaci részesedést jelent. A HP 3,5 százalékkal növelte bevételét, a 3 milliárd dolláros forgalom 27,7 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég. A Sun 10,8 százalék, a Dell pedig 9,5 százalék részesedést szerzett.

A UNIX-szerverek piaca a harmadik negyedévben csak 3,8 százalékkal csökkent, azaz lényegesen kisebb mértékben, mint a megelőző időszakban. A második negyedévben a visszaesés 5 százalékos volt, az első negyedévben pedig 12 százalékos. A harmadik negyedévben a UNIX-szerverek globális forgalma 4,1 milliárd dollárt tett ki, az értékesített rendszerek száma 4,3 százalékkal emelkedett. A piacvezető pozíciót a HP (33,8%) szerezte meg, a Sun (28,4%) és az IBM (25,6%) előtt. Az IDC jelentése megjegyzi, hogy a harmadik naptári negyedév a Sun első pénzügyi negyedéve és ebben az időszakban a vállalat UNIX-szerver eladásai hagyományosan gyengén alakulnak.

A harmadik negyedévben a Linux operációs rendszert futtató szerverek forgalma a tavalyi harmadik negyedévhez képest 49,8 százalékkal 748 millió dollárra növekedett. Ez a piac már hat negyedéve folyamatosan növekedik. Az SCO által indított jogi lépések ellenére a linuxos szerverek sikere töretlen. A Linux-szerverek piacán a HP 209 millió dolláros forgalommal az első helyen végzett, az IBM és a Dell egyaránt 144 millió dollár értékű Linux-szervert forgalmazott, azonban az IBM 0,2 százalékos növekedést, a Dell 0,8 százalékos csökkenést könyvelt el.

A Windows operációs rendszert futtató szerverek forgalma 10,3 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt, az eladott gépek száma 21,4 száalékkal emelkedett. A Linux-szerverek látványos térnyerése ellenére a Windows-piac folyamatosan növekedik -- jegyzi meg az IDC. A blade szerverek piacán az IBM átvette a vezetést. A harmadik negyedévben ez a piac 763 százalékkal 164 millió dollárra nőtt. Az IBM 18 ezer ilyen gépet értékesített és 57 millió dollár bevételhez jutott, a HP 14 ezer gépet szállított le és 54 millió dollár forgalmat ért el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.