:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 20. 12:30

A Samsung átvette a vezetést a flash memóriák piacán

Az iSuppli piackutató vállalat közzétette a flash memória piac harmadik negyedéves helyzetére vonatkozó adatokat. Az eredmények igen érdekesen alakultak, ugyanis a gyártók erősorrendje jelentősen átrendeződött.

Az iSuppli piackutató vállalat közzétette a flash memória piac harmadik negyedéves helyzetére vonatkozó adatokat. Az eredmények igen érdekesen alakultak, ugyanis a gyártók erősorrendje jelentősen átrendeződött.

A korábbi piacvezető Intel (13,5%) továbbra is első a NOR-típusú flash memóriachipek piacán, azonban az NOR- és NAND-típusú memóriák összesítését tekintve mindössze a negyedik helyet szerezte meg. Az első helyen a Samsung (20%), a másodikon a Toshiba (17,3%) áll, ezek a vállalatok jelentősen növelték a NAND-típusú memóriák forgalmát. A harmadik helyen a Fujitsu és az AMD vegyesvállalata, a FASL (13,8%) végzett.

Az iSuppli adatai szerint a flash memóriachipek globális forgalma a harmadik negyedévben 3,1 milliárd dollárt tett ki, ami 27 százalékos növekedés a megelőző negyedévhez képest. A negyedik negyedévben további növekedést vár az iSuppli, ugyanis a flash memóriákat tartalmazó eszközök -- mp3-játszók, digitális kamerák, mobiltelefonok -- forgalma a szezonális keresletnek megfelelően emelkedni fog.

A Samsung és az Intel nem közvetlen versenytársa egymásnak, ugyanis az Intel úgynevezett "NOR" memóriachipeket gyárt, amelyek nagy sebességgel képesek az adatok olvasására, és elsősorban mobiltelefonokban terjedtek el. A Samsung ezzel szemben "NAND" chipeket gyárt, amelyek elsősorban írási sebességben jeleskednek és azonos kapacitás esetén lényegesen olcsóbbak a NOR memóriáknál. A NAND típusú memóriák elsősorban a digitális kamerák terjedésével váltak rendkívül népszerűvé.

A flash memóriák nem strarégiai jelentőségű termékek az Intel számára, az ilyen alkatrészekből származó évi 2 milliárd dolláros forgalom a vállalat bevételének csupán töredékét, kevesebb mint 10 százalékát jelenti. A Samsung előretörése azonban jól jellemzi a félvezetőiparban kialakult helyzetet, ugyanis kutatás-fejlesztési és beruházási büdzsé tekintetében egyedül a koreai cég tud lépést tartani az Intellel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.