Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 14. 14:15

Támogatni fogja a párhuzamos többszálú utasításvégrehajtást a Montecito magos Itanium

Az Intel új részleteket hozott nyilvánosságra a várhatóan 2005-ben debütáló, Montecito kódnévre hallgató Itanium processzorról. A legfrissebb hírek szerint a chipen két, párhuzamos többszálú utasításvégrehajtásra (SMT) képes processzormag és 24 Mbyte gyorsítótár kap helyet.

HIRDETÉS

Az Intel új részleteket hozott nyilvánosságra a várhatóan 2005-ben debütáló, "Montecito" kódnévre hallgató Itanium processzorról. A legfrissebb hírek szerint a chipen két, párhuzamos többszálú utasításvégrehajtásra (SMT) képes processzormag és 24 Mbyte gyorsítótár kap helyet.

A jelenleg piacon levő, szerverekbe chipek közül az IBM Power4 és Power4+ rendelkezik egy lapkán két maggal, de hasonló felépítésű a hamarosan megjelenő HP PA-8800 processzor is, illetve a jövőre debütáló IBM Power5 és UltraSPARC IV is, emellet a pletykák szerint az AMD is készít két processzormagot tartalmazó Opteron-változatot. Az IBM Power5 -- hasonlóan a Montecitóhoz -- szintén támogatja több utasításszál egyidejű végrehajtását.

A Montecito lesz az első olyan Itanium processzor, amely egy lapkán két processzormagot tartalmaz. A chip az eredeti elképzelések szerint nem lett volna "dual-core" processzor, azonban az Intel úgy látja, hogy 2005-ben az akkori gyártástechnológiával már nagy mennyiségben lesz előállítható egy ilyen chip.

Az őszi Intel Developer Forumon lebbent fel a fátyol a Tanglewood kódnevű Itanium processzorról, amely kettőnél is több magot tartalmazhat. Az Intel várakozásai szerint a Tanglewood hétszer akkora számítási teljesítményt nyújt, mint a jelenleg piacon levő legerősebb Itanium 2 chip. A Tanglewood lesz az első olyan Itanium processzor, amely az Alpha chipek Intelhez átigazolt fejlesztőmérnökeinek munkája.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 16:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.