Szerző: Vörös Péter

2000. május 22. 00:03

Az IBM UltraStar winchesterek késlekedése immár a Compaq-ot is más gyártókhoz tereli

A Nagy Kék 10.000-es percenkénti fordulatszámú winchesterei az UltraStar-ok, amelyeknek egyik legfontosabb felhasználási területe a Web-alapú szerver alkalmazások, ahol az idő szó szerint pénz. Az EMC - az IBM egyik legnagyobb konkurense a vállalati tárolási eszközök piacán - winchester megrendeléseinek egy részét már el is vesztette az IBM, mivel nem tudta kielégíteni az EMC következő generációs vállalati tárolási eszközeivel kapcsolatos csúcskategóriájú HDD igényeket.
A Compaq pedig arra kényszerült, hogy mivel a gyors IBM winchesterek termelése még mindig kisebb, mint a kereslet, ezért vevőinek jelentős árkedvezményeket kínál május eleje óta a 7.200-as percenkénti fordulatszámú winchestereket tartalmazó tárolóeszközeire. Bár a Compaq továbbra is bízik az IBM UltraStar termelésének növekedésében, azért továbbra is árulják/beépítik az e területen az IBM legnagyobb versenytársának számító Seagate hasonló kategóriájú winchestereit is.
Az igen szigorú tesztelési eljárások miatt a legnagyobb tárolási eszközgyártók évente csak egyszer minősítik a csúcskategóriájú tárolási rendszerekhez használt alkatrészeket, így ha egy alkatrész lekési az adott gyártási ciklus tesztelési időszakát, akkor akár egy egész évre is kimaradhat a tényleges gyártásból. Megfigyelők szerint ez a helyzet az IBM UltraStar-okkal.
Az EMC pedig legújabb generációs Symmetrix tárolóeszközeiben a Seagate 10.000 rpm-es Cheetah-it használja, míg a Japánban árult változatokhoz a Fujitsu AL5-ös HDD-it építi be - és helyzet az EMC szerint rövid távon nem is fog változni.
Az EMC-hez hasonlóan a PC gyártó óriás Dell-nek is több éves, több milliárd $-os alkatrészellátási megállapodása van a Nagy Kékkel, de a Texas-i gyártó elégedett a HDD beszállításokkal. A Cisco szintén nem panaszkodik az IBM-re alkatrészellátási szerződésükkel kapcsolatban.
A Nagy Kék szerint a teljes kapacitású gyártás csak júliusra várható, bár már szállítják az UltraStar-okat. A késés két fő okaként azt jelölte meg az IBM, hogy a termelés tavaly év végén átköltözött San Jose-ból Japánba; ezenkívül a 10.000 rpm-es winchester tervezésének technológiai bonyolultsága is fontos szerepet játszott a késlekedésben.
A piackutató Dataquest adatai szerint a csúcskategóriájú winchesterek piacán tavaly a Seagate volt az első, az eladott 7,3 millió HDD 50%-ával. A Seagate várhatóan júniusban kezdi el a 15.000-es fordulatszámú winchesterei végső teszt változatának szállítását OEM partnerei számára. (A Seagate Web-helyén már fel van téve az info az Cheetah X15-ösökről, ezek az új termékcsalád első tagjai: 18,4GB kapacitással, 3,9ms (!!) átlagos keresési idővel és Ultra160 SCSI/Fibre Channel interfésszel.)
Az immár 190,9 milliárd $-os piaci értékű IBM részvényei pénteken 0,38$-ral 106,44$-ra emelkedtek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról