Szerző: Ady Krisztián

2003. november 5. 17:18

2004 második félévétől lesznek kaphatóak az első 802.16a vezeték nélküli hálózatot támogató eszközök

[DigiTimes] A többek között vezeték nélküli kommunikációs eszközöket is gyártó és értékesítő Proxim bejelentette, hogy várhatóan 2004 közepétől lesznek kaphatóak a vállalat első 802.16a szabványnak megfelelő vezeték nélküli hálózati kártyái, komponensei.

[DigiTimes] A többek között vezeték nélküli kommunikációs eszközöket is gyártó és értékesítő Proxim bejelentette, hogy várhatóan 2004 közepétől lesznek kaphatóak a vállalat első 802.16a szabványnak megfelelő vezeték nélküli hálózati kártyái, komponensei.

A WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) Forum tagjai, melyek a technikai paraméterek kidolgozását végezték el a hamarosan elfogadásra kerülő szabvánnyal kapcsolatban, hasonlóképpen 2004-ben dobják piacra az új szabványra épített eszközeiket. A Proxim piacvezető részesedéssel rendelkezik Kína, Japán, Malajzia, Szingapúr és Dél-Korea WLAN piacain.

A Proxim "voice over Wi-Fi" azaz Wi-Fi felületen megvalósított beszédátviteli szolgáltatásokat támogató, 802.16a szabványon alapuló eszközöket fejleszt ki a Motorolával és az Avayával közösen.

Az IEEE 802.16a vezeték nélküli kommunikációs szabványtervezet előkészítésében oroszlánrészt vállaló WiMax Forum nonprofit szervezet a közelmúltban jelentette be, hogy újabb 18 gyártóval bővült a szervezet taglistája.

A csoport ezzel egyidőben nyilvánosságra hozta, hogy megkezdte a szebványtervezet előzetes kompatibilitási tanulmányai elkészítését a 2 GHz - 11 GHz-es rádiófrekvenciára vonatkozólag. A csoport reményei szerint a 802.16a vezeték nélküli szabvány költséghatékony, óriási sávszélességet biztosító pont-pont kapcsolatok és gerinchálózatok építését teszi majd lehetővé.

A WiMax által propagált 802.16a szabványtervezetnek megfelelő eszközökkel akár 30 mérföldnyi, azaz 48 km-nyi távolság is áthidalható és akár 70 mbit/s adatátviteli sebesség is elérhető. A 802.16a kapcsolat kiépítése a csoporttag Intel szerint egy T1-es (1,5 Mbit/s) vezetékes kapcsolat költségeinek csupán 50 százalékába kerül.

A 802.16a szabványtervezetnek megfelelő termékek ára azonban egyelőre sokkolóan magas. Míg egy 802.11b szabványnak megfelelő vezeték nélküli adapter ára lassan 50 dollár alá csökken, a 802.16a szabványtervezetnek megfelelő modemek ára még 1000 dollár körül van. A WiMax Forum tagjai szerint azonban ezek az árak akár a harmadukra, 300 dolláros szintre is csökkenhetnek. A 802.16a-alapú "voice over Wi-Fi" szolgáltatáshoz szükséges bázisállomások ára egyelőre igen magas, körülbelül 10000 dollár.

A WiMax Forumhoz csatlakozott új cégek a következők voltak: Andrew Corp., Atheros, China Motion Technologies, Compliance Certification Services, LCC International, News IQ, Powerwave Technologies, Redline Communications, RF Integration, RF Magic, SiWave, SiWorks, SR Telecom, Stratex Networks, TowerStream, TurboConcept, Wavesat Wireless és Winova Wireless, a csoportot eddig a következő tagok alkották: Airspan Networks, Alvarion, Aperto Networks, Ensemble Communications, Fujitsu, Intel, OFDM Forum, Nokia, Proxim és Wi-LAN.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról