Szerző: Bodnár Ádám

2003. november 3. 16:02

PowerPC processzorra épül az Xbox utóda?

A Microsoft bejelentette, hogy technológiai megállapodást kötött az IBM-mel, amelynek értelmében a világ legnagyobb informatikai vállalata is szerepet kap a következő generációs Xbox konzol fejlesztésében. A konzol várhatóan 2005-ben vagy 2006-ban kerül a boltokba.

HIRDETÉS

A Microsoft bejelentette, hogy technológiai megállapodást kötött az IBM-mel, amelynek értelmében a világ legnagyobb informatikai vállalata is szerepet kap a következő generációs Xbox konzol fejlesztésében. A konzol várhatóan 2005-ben vagy 2006-ban kerül a boltokba.

Mivel korábban már kiderült, hogy az Xbox utódának grafikus vezérlőjét az ATI szállítja, a mai megállapodás szinte biztosan azt jelenti, hogy a Microsoft következő játékkonzoljában IBM processzor kap helyet. Noha a közlemény erre direkt utalást nem tartalmaz, valószínűsíthető, hogy a játékgép lelke egy 64 bites PowerPC chip lesz.

Amit arról beszámoltunk, az IBM PowerPC család jelenlegi csúcsmodellje, a 64 bites PowerPC 970 (G5) 64 kbyte utasítás- és 32 kbyte adatcache-t tartalmaz, másodszintű gyorsítótárának mérete pedig 512 kbyte. A processzor 16 fokozatú futószalaggal és összesen 12 végrehajtóegységgel rendelkezik, beleértve a dedikált AltiVec SIMD egységet is.

A G5 binárisan kompatibilis a 32 bites PowerPC architektúrával, így a régebbi 32 bites alkalmazások változtatás nélkül futtathatók rajta. A processzorokat az IBM 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja East Fishkill-i üzemében. A chip leggyorsabb változata jelenleg 2 GHz-en üzemel.

A jelenleg boltokban levő Xbox konzol Intel Pentium III processzort és NVIDIA NV3X videovezérlőt, illetve NVIDIA chipkészletet tartalmaz. Korábban olyan pletykák kaptak szárnyra, amelyek szerint az Xbox utódának chipkészletét a tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) szállítja majd.

A vállalat jelenleg is tárgyalásokat folytat a Microsofttal, egyes források szerint a felek már meg is egyeztek, azonban a SiS ezt az információt nem erősítette meg. Mivel az Xbox utóda várhatóan csak 2005-ben vagy 2006-ban kerül piacra, egyelőre korai lenne még biztosat mondani az alkatrész specifikációival vagy a beszállítóval kapcsolatban -- állítják más források.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 07:59

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.