Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 27. 17:36

A párizsi OracleWorld rendezvényen bemutatkozott az Oracle 10g termékcsalád

[Lenhardt & Weichinger] Az október 21. és 23. között több mint hatezer ügyfelet és partnert vendégül látó párizsi OracleWorld rendezvény egyik fő témája az Oracle Enterprise Grid Computing elnevezésű számítóhálózatos technológiája, és az azt képviselő új Oracle 10g termékcsalád, amelynek tagjai az Oracle Database 10g adatbázis-kezelő, az Oracle Application Server 10g alkalmazáskiszolgáló és az Oracle Enterprise Manager 10g felügyeleti eszköz.

[Lenhardt & Weichinger] Az október 21. és 23. között több mint hatezer ügyfelet és partnert vendégül látó párizsi OracleWorld rendezvény egyik fő témája az Oracle "Enterprise Grid Computing" elnevezésű számítóhálózatos technológiája, és az azt képviselő új Oracle 10g termékcsalád, amelynek tagjai az Oracle Database 10g adatbázis-kezelő, az Oracle Application Server 10g alkalmazáskiszolgáló és az Oracle Enterprise Manager 10g felügyeleti eszköz.

Az Oracle a konferencián bemutatta a 10g adatbázis-kezelőjének új továbbfejlesztéseit, valamint bejelentett egy új konstrukciót is, amely megkönnyíti az Oracle Database 10g és az Oracle Application Server 10g beágyazását a független szoftverszállítók (ISV-k) középvállalatok számára kifejlesztett megoldásaiba.

Az Oracle Database 10g gyorsabb és egyszerű telepítést, és emellett új automatikus felügyeleti funkciókat kínál, amelyek rendkívül megkönnyítik a rendszer bevezetését, felügyeletét és adminisztrációját. Az Oracle új adatbázis-kezelője egyetlen CD-n található, amelyről mindössze 17 perc alatt telepíthető. Emellett a szakemberek a "2-Day Quickstart" tanfolyam keretében gyorsan megismerkedhetnek az Oracle Database 10g alapszintű adatbázis-adminisztrációjával, teljesítményhangolásával és biztonsági mechanizmusaival.

Az Oracle Database 10g új automatikus felügyeleti és tárolókezelési lehetőségeinek köszönhetően de facto szabvánnyá válhat a kis- és középvállalatok körében, illetve a nagyvállalati részlegszintű rendszerek esetében, ahol alacsony beruházási kockázatú, biztonságos és megbízható üzleti alkalmazásokra van szükség. Az Oracle Database 10g automatikusan végzi a biztonsági mentéseket és a szükséges visszaállítást, amellyel segít az adatvesztés elkerülésében.

Az ASM (Automatic Storage Management) automatikusan kezeli és felügyeli az adatfájlokat és tárolóalrendszereket, valamint a tárolók terhelésének elosztásával mindig a lehető legjobb rendszerszintű teljesítményt biztosítja. Az Oracle Database 10g a naptári év végére lesz elérhető az összes támogatott platformon (HP-UX, Linux, Mac OS, Windows és Solaris). Az Oracle Technology Network (OTN) tagjai az új adatbázisszoftvert ingyen letölthetik a otn.oracle.com címen.

Az Oracle szintén bejelentette, hogy egyszerű és vonzó konstrukcióval könnyíti meg az Oracle Database 10g és az Oracle Application Server 10g beágyazását a partnerei által fejlesztett középvállalati megoldásokba. Emellett az Oracle PartnerNetwork partnerprogam tagjai az Oracle Database 10g és az Oracle Application Server 10g termékek licencét a lehető legkedvezőbb konstrukcióban szerezhetik be: az Embedded License Option keretében nyújtott beágyazott licencek nagyobb árrést tesznek lehetővé a partnerek számára.

Az Embedded License Option fontos része az Embedded Licensing Resource Kit, amely a beágyazást megkönnyítő eszközöket, segédprogramokat és a szükséges lépéseket részletesen ismertető dokumentációt tartalmaz. A beágyazott licenc alapú konstrukció megkönnyíti az ISV-knek megoldásaik átállítását az Oracle korszerű, olcsó és kevés adminisztrációt igénylő szoftverinfrastruktúrájára, amely különösen a szoftvercégek kis és közepes méretű vállalati ügyfeleinek számára vonzó.

Az Oracle-partnerek ingyenesen beágyazhatják megoldásaikba az Oracle Application Server 10g Java Edition változatát, és így ügyfeleiknek gyors és megbízható üzemeltetési platformot kínálhatnak azok Java 2 Enterprise Edition (J2EE) alapú alkalmazásaihoz és webhelyeihez. A partnerek az Oracle Application Server 10g további összetevőit -- például a portált, a business intelligence funkciókat vagy az integrációs támogatást -- is beágyazhatják az ügyeleiknek kínált átfogó megoldásokba. Az Embedded License Resource Kit csomagokat az Oracle PartnerNetwork webhelyéről tölthető le.

a címlapról