Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 27. 10:16

A vártnál nagyobb veszteséggel zárta az első pénzügyi félévet a Toshiba

[WSJ] A Toshiba a vártnál nagyobb veszteséget ért el az első pénzügyi félévben és csökkentette egész évre vonatkozó kilátásait. A japán vállalat szerint a kedvezőtlen eredmények mögött elsősorban a PC-üzletág visszaesése áll, illetve az adóterhek növekedése áll.

[WSJ] A Toshiba a vártnál nagyobb veszteséget ért el az első pénzügyi félévben és csökkentette egész évre vonatkozó kilátásait. A japán vállalat szerint a kedvezőtlen eredmények mögött elsősorban a PC-üzletág visszaesése áll, illetve az adóterhek növekedése áll.

A Toshiba az első pénzügyi félévben 2,608 billió jen bevétel mellett 21,18 milliárd jen (294,3 millió dollár) veszteséget könyvelt el. Egy évvel korábban a vállalat bevétele 2,635 billió jenre rúgott, a nettó veszteség 26,41 milliárd dollárt tett ki. A vállalat üzemi vesztesége 12 milliárd jen volt, egy évvel korábban a cég 2,87 milliárd jen üzemi eredményt ért el.

Az első félév eredményei alatta maradtak a vállalat által szeptemberben közzétett várakozásoknak. Akkor a cég 25 milliárd jenes nettó veszteséget, 10 milliárd jen üzemi veszteséget és 2,6 billió jen forgalmat jelzett előre.

Sadazumi Ryu alelnök úgy véli, a vártnál nagyobb nettó veszteség az adóterhek növekedésének köszönhető. Ez az egész éves eredményekre is kihatással lesz -- mondta Ryu. A Toshiba közölte, hogy a márciusban véget érő pénzügyi évben 35 milliárd jen helyett csupán 25 milliárd jen nettó nyereséget ér el. Az üzemi eredmény 140 milliárd jen lesz, a forgalom pedig 5,65 billió jenre rúg majd.

A legnagyobb kihívást a Toshiba számára a PC-üzletág jelenti, a részleg az első félév során 28,15 milliárd jen üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 9,39 milliárd jen nyereséggel. A gyenge eredmények oka, hogy a noteszgépek piacán rendkívül kemény árverseny alakult ki.

Az IDC adatai szerint a második naptári negyedévben -- amely a Toshiba első pénzügyi féléve -- a vállalat notebook-eladásai 21 százalékkal estek vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, ennek oka a japán piac gyengélkedése, valamint az amerikai gyártók által dikált árverseny voltak.

A Toshiba a múlt hónap során jelentette be, hogy a PC-részlegnél dolgozó alkalmazottaknak csökkenti a fizetését, elsősorban a magasabb nyereséggel eladható, csúcskategóriás gépekre koncentrál és növeli a termelést a kínai és fülöp-szigeteki gyártóüzemekben. A lépések ellenére a vállalat arra számír, hogy a PC-részleg éves szinten 21 milliárd jen üzemi veszteséget könyvel el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról