Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 24. 11:49

Az előrejelzéseknél jobb eredményekkel zárta első pénzügyi negyedévét a Microsoft

John Connors
John Connors
A Microsoft tegnap délután, a tőzsde zárása után a vártnál kedvezőbb negyedéves eredményekről számolt be, elsősorban a fogyasztói PC-eladások emelkedése miatt. A redmondi cég megemelte egész évre vonatkozó előrejelzését.

A szeptember 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben a világ legnagyobb szoftvergyártója 8,22 milliárd dollár bevétel mellett 2,6 milliárd dollár, azaz részvényenként 24 cent nyereséget ért el, egy évvel korábban 7,75 milliárd dolláros forgalomról és 2 milliárd dollár, azaz részvényenkén 19 cent profitról számolt be. A cég készpénzállománya a megelőző negyedéves 49,05 milliárd dollárról 51,6 milliárd dollárra nőtt.

Az eredmények felülmúlták az elemzői várakozásokat és a vállalat saját előrejelzését is. Júliusban a Microsoft 7,9-8,1 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 23 centes eredményt jelzett előre. A First Call által megkérdezett elemzők ugyanilyen eredményre számítottak.

"Noha a vállalati IT-kiadások továbbra is csak lassan növekedtek, a fogyasztói üzletágaink várakozáson felül teljesítettek, ezért a vállalat eredményei az előrejelzéseknél kedvezőbben alakultak" -- mondta John Connors pénzügyi igazgató.

Bár a Microsoft a várakozásoknál jobb eredményekről számolt be, a ki nem érdemelt bevételek 768 millió dollárral 8,24 milliárd dollárra csökkentek. A vállalat vezetői szerint emögött elsősorban a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak állnak, ezért egyes ügyfelek hezitálnak a hosszabb távú megállapodások aláírásával. Minden bizonnyal ez okozta, hogy a cég papírjainak értéke a tőzsdezárás utáni kereskedés során 4,7 százalékkal csökkent.

A Microsoft üzletágai a tavalyi első negyedévhez viszonyítva mind növelték forgalmukat. Az asztali Windows-változatokért felelős divízió bevétele 2,8 milliárd dollár volt. A szerver-szoftver üzletág 1,62 milliárd dollárról 1,87 milliárd dollárra emelkedő forgalomról számolt be. Az Office-ért felelős divízió bevétele 2,27 milliárd dollárról 2,29 milliárd dollárra emelkedett.

Az üzleti szoftverekkel foglalkozó részleg forgalma 106 millió dollárról 128 millió dollárra nőtt. Az internetes divízió (MSN) történetének első nyereséges negyedévét zárta, a bevétel 427 millió dollárról 491 millió dollárra emelkedett. A cég közölte, hogy a vártnál magasabb hirdetési bevételek ellensúlyozták az előfizetői létszám csökkenését.

A játékokért, az Xbox konzolért és szórakoztató programokért felelős divízió 485 millióról 581 millió dollárra növelte forgalmát, elsősorban a konzoljátékok növekedő eladásai miatt. Connors közölte, hogy a részleg továbbra is veszteséges. A mobil és beágyazott termékek üzletága közel megduplázta bevételét és 53 millió dollár forgalomról számolt be.

A jelenlegi negyedévre a Microsoft 9,7-9,8 milliárd dollár bevételt és részvényenként 23-24 cent nyereséget vár, azonban a nyereség-előrejelzés már tartalmazza az alkalmazottak részvényalapú jutalmazásával kapcsolatos költséget, amely részvényenként 6 centtel csökkenti a vállalat eredményét.

A teljes pénzügyi évre a Microsoft 34,8-35,3 milliárd dollár forgalmat és részvényenként 86-88 cent nyereséget vár, ami részvényenként 24 centes, részvényalapú jutalmazással kapcsolatos költséget tartalmaz. Júliusban a vállalat még csak 34,2-34,9 milliárd dolláros forgalmat várt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról