Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 23. 12:20

Egyesíti szerver-üzletágát a Sun és a Fujitsu?

Scott McNealy
Scott McNealy
A Fujitsu és a Sun Microsystems tárgyalásokat folytatnak szerver-üzletágaik egyesítéséről -- adta hírül a Nihon Keizau Shimbun japán napilap. Az újság állítása szerint a csúcskategóriás Fujitsu és Sun szervereket jövőben a Fujitsu tervezi és gyártja majd.

A Nihon Keizai Shimbun úgy értesült, hogy a két vállalat még az év vége előtt megköti a végleges megállapodást, amelynek értelmében szabványosítani fogják UNIX-szervereik architektúráját. A két vállalat közölte, hogy több éves múltra visszatekintő partneri kapcsolatuk keretén belül gyakran folytatnak tágyalásokat, azonban ezen túlmenően még semmiféle megállapodás nem született.

Mind a Fujitsu, mind a Sun rendkívüli nyomás alatt áll a UNIX-szerverek piacán és elemzők szerint a vállalatoknak hasznára válna a korábbinál szorosabb együttműködés. Amint az ismert, a Fujitsu UNIX-szerverei SPARC processzorokra épülnek, ezeket a lapkákat a japán vállalat tervezi és gyártja. A Fujitsu saját szerverei mellett Sun számítógépeket is értékesít a saját neve alatt.

A cég a japán lap értesülései kapcsán közölte, hogy egyelőre még semmilyen megállapodást nem írtak alá a Sunnal. "A jelenlegi együttműködési szerződésünk keretein belül folyamatosan vizsgáljuk, miként nyújthatnánk a legjobbat az ügyfeleinknek. Egyelőre kívül nem kötöttünk olyan szerződést, amely túlmutatna a már meglevő együttműködési kereteken" -- áll a cég által kiadott közleményben.

A Sun hasonló tartalmú közleményt juttatott el a sajtó képviselőihez, a vállalat azonban megerősítette, hogy Scott McNealy elnök-vezérigazgató a múlt hét során Japánban látogatott, ahol találkozott és tárgyalásokat folytatott a Fujitsu vezetőivel.

A Nihon Keizai Shimbun azt is tudni véli, hogy a Sun és a Fujitsu együtt fejleszt majd szerverekbe szánt mikroprocesszorokat, amelyeket a Fujitsu gyárt majd. Szakértők és iparági elemzők azonban ezt rendkívül valószínűtlennek vélik. A Sun processzorokat jelenleg a Texas Instruments gyártja, a két vállalat a múlt heti Microprocessor Forumon ünnepelte együttműködésének 15. évfordulóját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról