Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 22. 13:08:44

Gyorsabb processzor a Sun és az IBM olcsó UNIX-szervereiben

A Sun Microsystems kedden bejelentette, hogy immáron 1,2 GHz-es processzorokkal szállítja Sun Fire V480 szerverét. A számítógépbe legfeljebb négy UltraSPARC III chip építhető.

A Sun Microsystems kedden bejelentette, hogy immáron 1,2 GHz-es processzorokkal szállítja Sun Fire V480 szerverét. A számítógépbe legfeljebb négy UltraSPARC III chip építhető.

A korábban "Cherrystone" kódnéven ismert Sun Fire V480 tavaly júniusban mutatkozott be a piacon. A számítógéppel a Sun nem titkolt célja az volt, hogy piaci részesedést hódítson el az Intel-alapú, Windowst vagy Linuxot futtató szerverektől. A Sun Fire V480 két processzorral és 4 Gbyte memóriával 19 ezer dollárért kapható, a négyprocesszoros, 32 Gbyte memóriát tartalmazó csúcsmodellért 43 ezer dollárt kérnek.

Az IBM a hét elején jelentette be, hogy gyorsabb processzorral szereli belépő szintű UNIX-szerverét. Az eServer p615 számítógépben eddig 1,2 GHz-es Power4+ chip teljesített szolgálatot, hétfő óta a konfiguráció már 1,45 GHz-es processzorral is rendelhető. A Power4+ két processzormagot tartalmaz egy lapkán. A számítógép 4 Gbyte memóriával 15 ezer dollárért kapható.

A UNIX-szerverek gyártói elkeseredetten növelik alsó árkategóriás gépeik teljesítményét és csökkentik áraikat annak érdekében, hogy harcolni tudjanak az olcsó, Intel-alapú szerverekkel. Az IDC előrejelzése szerint a UNIX-szerverek eladásai 5 százalékkal 19,8 milliárd dollárra csökkennek az idén, eközben a Windowst vagy Linuxot futtató, Intel-alapú kiszolgálók eladásai 18,1 milliárd dollárra nőnek.

A piackutató cég úgy véli, a UNIX, valamint Windows/Linux alapú szerverek a jövő évben szoros csatát vívnak egymással, míg 2005-re az utóbbiak veszik át a piacvezető pozíciót. Ekkor a windowsos és linuxos szerverek összesített részesedése a teljes piacból 43 százalék lesz, míg a Unix-szervereké 39 százalék.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 22. 02:41

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.