Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 21. 16:32

Szakértők szerint lanyha lesz a vállalati érdeklődés a ma megjelenő Office System iránt

[CNET] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates ma este, egy New Yorkban tartandó rendezvényen mutatja be a vállalat legújabb irodai szoftvercsomagját, az Office Systemet. Noha az Office System (Office 2003, Office 11) számos új szolgáltatást kínál, elemzők szerint a vállalatok csak igen lassan fogják lecserélni a korábbi verziókat.

[CNET] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates ma este, egy New Yorkban tartandó rendezvényen mutatja be a vállalat legújabb irodai szoftvercsomagját, az Office Systemet. Noha az Office System (Office 2003, Office 11) számos új szolgáltatást kínál, elemzők szerint a vállalatok csak igen lassan fogják lecserélni a korábbi verziókat.

Az Office System legfontosabb újdonsága a vállalatok számára az XML-integráció, ami lehetővé teszi a felhasználók számára olyan dokumentumok létrehozását, amelyeket aztán később szabadon felhasználhatnak saját alkalmazásaikban, vagy más szoftverekben. Az XML-integráció azonban komoly fejtörést fog okozni a vállalati IT-adminisztrátoroknak -- véli Michael Silver, a Gartner elemzője.

Minél szorosabb az Office integrációja más alkalmazásokkal, az IT-munkatársaknak annál több tesztet és ellenőrzést kell végezniük annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy az Office hibátlanul együttműködik a többi szoftverrel -- állítja Silver. "Minél többet tesz a Microsoft annak érdekében, hogy az Office integrálható legyen más szoftverekkel, annál tovább tart a cégeknek áttérni az új változatra" -- mondja a Gartner elemzője.

A korábbi Office-változatok esetében a nagyvállalatok rendszerint 12-18 hónapot vártak a bevezetéssel -- állítja Silver. Sok vállalat várta meg az első javítócsomagot, és csak utána kezdte el az új Office telepítését a felhasználók gépeire. Az új Office-verzió esetében a csúszás valószínűleg évekig is eltart, talán a Windows új változatának megjelenésééig.

"Az Office System rendkívül fontos a Microsoft számára" -- mondta Jeff Raikes, a Microsoft Office-ért felelős alelnöke. "Az egyik legnagyobb probléma, hogy a felhasználók számára az Office csupán a dobozban található alkalmazások összessége. Szükségünk van rá, hogy ez a felfogás megváltozzon." Azonban az Office integrálása a back-end rendszerekkel azt is jelenti, hogy a bevezetési és telepítési folyamat több lépcsős és komoly koordinációt igényel -- állítja Paul DeGroot, a Directions on Microsoft elemzője.

"Ez nem úgy működik, hogy az ember csak feltelepíti a klienst" -- mondta DeGroot. "A szerver operációs rendszer cseréje is szükséges lehet." Raikes elismeri, hogy az Office System integrálási lehetőségei miatt sokkal nehezebb lesz a hatékony értékesítésu munka. "Marketing-tekintetben valóban kihívás."

Kurt DelBene, az Office-részleg egyik vezetője szerint a vállalatok különböző ütemben térnek át az új változata. A szoftver telepítése után egyes fejlett funkciók máris kihasználhatók, azonban az integrált, szerver-alapú megoldások eléréséhez biztosan több idő kell. Szakértők egyetértenek abban, hogy még a vártnál jobb kezdeti eladások esetén sem növekszik majd a Microsoft forgalma olyan mértékben, mint a régebbi Office-változatok megjelenése után.

Pénzügyi elemzők úgy vélik, az Office-eladások a jelenlegi pénzügyi évben több mint 10 milliárd dollárra nőnek, az előző pénzügyi évben 9,23 milliárd dollárt tettek ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról