Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 17. 10:04

Csökkenő bevétel, növekedő veszteség, negatív cash flow a Sun első negyedévében

Scott McNealy
Scott McNealy
A Sun Microsystems tegnap délután, a tőzsde zárása után tette közzé szeptember 28-án véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat forgalma már tizedik negyedéve csökkent, a veszteség a várakozásoknak megfelelően alakult, a cash flow azonban negatív volt.

A kaliforniai szerver- és szoftvergyártó vállalat 2,54 milliárd dolláros forgalom mellett 286 millió dollár, azaz részvényenként 9 cent veszteséget ért el. Egy évvel korábban a Sun 2,75 milliárd dollár bevételről és 111 millió dollár nettó veszteségről számolt be. Az egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával számított veszteség részvényenként 8 cent volt, ami megfelel a First Call által megkérdezett elemzők elvárásainak. A szakértők átlagosan 2,5 milliárd dolláros bevételt vártak a cégtől.

A gyászos eredmények ellenére Scott McNealy elnök-vezérigazgató kijelentette, hogy a cég nem változtat stratégiáján és egyelőre nem tervez nagyobb mértékű elbocsátásokat sem. "A stratégiánk működik, csak éppen ez nem látható a számokban" -- mondta McNealy, aki bevallotta, hogy elégedetlen a negyedéves mutatókkal. A Sun szeptember végén jelentette be, hogy a rendkívül kemény piaci körülmények miatt jelentős veszteségre számít. A vállalat részvényenként 7-10 cent közötti veszteséget jelzett előre.

Steve McGowan pénzügyi igazgató elmondta, hogy a júniusban véget ért negyedévben több alsó kategóriás szerverrel kapcsolatban merültek fel minőségi problémák, a most lezárul negyedév során azonban a helyzet tovább romlott. A nyáron felmerült gondok miatt a Sun újabb minőségi ellenőrzési lépéseket vezetett be, amelyek nyomán újabb problémákra derült fény, ezért "a szervereink jelentős részének" le kellett állítani a szállítását. McGowan elmondta, hogy a gondok orvoslásra kerültek, azonban a késések miatt a negyedéves bevétel mintegy 60 százaléka a negyedév utolsó hónapjában került a céghez.

A Sun első negyedéves működése során 49 millió dollárral csökkent a készpénzállomány, a vállalat azonban 5,5 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik. A vállalat története során 35 negyedéve nem fordult elő negatív cash flow -- mondta McGowan, aki hozzátette, hogy a mostani negyedévben elért negatív cash flow inkább csak afféle botlás. Egyes elemzők számítottak a negatív cash flowra.

A vállalatvezetők közölték, hogy a kedvezőtlen eredmények ellenére sem várhatók jelentős mértékű elbocsátások. McGowan elmondta, hogy az első negyedév során a cég 500 munkahelyet szüntetett meg, az átszervezések és végkielégítések 25 millió dolláros egyszeri költséget jelentettek. A most kezdőtött második negyedévben további 500 alkalmazott elbocsátása várható, amely szintén 25 millió dolláros egyszeri költséget jelent majd.

Az eredmények bejelentése kapcsán számos elemző adott hangot aggodalmának az igazgatótanács szerepével kapcsolatban. Scott McNealy elnök-vezérigazgató -- egyben az igazgatótanács elnöke -- elmondta, hogy az igazgatótanács teljes mértékben támogatja és egyben aktívan alakítja a Sun stratégiáját. McNealy kérdésre válaszolva közölte, hogy a Sun nem keres operatív igazgatót a tavaly távozott Ed Zander helyére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról