Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 16. 12:25

A várakozásoknak megfelelő eredményekről számolt be a Nokia

Jorma Ollila
Jorma Ollila
A Nokia közzétette harmadik negyedéves eredményeit, a világ legnagyobb moviltelefon-gyártójának bevétele és nyeresége a várakozásoknak megfelelően alakult.

A cég forgalma 5 százalékkal 6,87 milliárd euróra esett vissza, azonban a vállalat úgy véli, ez elsősorban az árfolyamok változásának köszönhető, stabil árfolyamot figyelembe véve a forgalom 4 százalékos növekedéséről lehet beszélni. A Nokia adózás előtti eredménye 1,26 milliárd euró volt, egy évvel korábban 1,24 milliárd eurót könyvelt el a cég. Az idei harmadik negyedévben a részvényenkénti nyereség 18 eurócent, ami némileg felülmúlta az elemzők 17 centes várakozásait.

Rendkívül jó eredményeket ért el a mobiltelefon-részleg, a forgalom 9 százalékkal növekedett, az értékesített készülékek száma 23 százalékkal 45,5 millió darabra nőtt. A Nokia eladásai a piaci növekedést felülmúlóan emelkedtek, a vállalat piaci részesedést nyert. A Nokia saját becslése szerint a harmadik negyedévben a mobiltelefon-piac 39 százalékát uralta. A cég negyedéves jelentésében kiemelte, hogy a CDMA rendszerű mobiltelefonok piacán megkétszerezte részesedését.

Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója optimistán nyilatkozott a negyedéves eredményekkel és a közeljövőre vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban. Várakozásai szerint a mobiltelefon-piac az év hátralevő részében tovább növekedik majd és idén összesen 460 millió készülék talál gazdára. A Nokia becslései szerint a harmadik negyedév során világszerte 118 millió mobiltelefon kelt el.

Noha a mobiltelefonos hálózati berendezéseket gyártó Nokia Networks forgalma 21 százalékkal 1,2 milliárd euróra esett vissza, a részleg elérte a nyereségküszöböt.

a címlapról