:

Szerző: Barna József

2003. október 15. 12:57

Az Apple legnagyobb tévedése

John Sculley
John Sculley
[Macworld] Az Apple-nek, amikor lehetősége volt rá, át kellett volna térnie az Intel-mikroprocesszorok használatára, nyilatkozta a vállalat egykori elnök-vezérigazgatója, John Sculley. A volt Apple-vezető szerint a cég amiatt nem tudott sosem versenyre kelni a Dellhez hasonló számítógépgyártó óriásokkal, mert kitartott a Motorola architektúrája mellett.

Sculley öt éven keresztül volt a Pepsi elnök-vezérigazgatója, mielőtt 1983-ban az Apple-hez szerződött volna. A legenda szerint Steve Jobs, amikor felkérte a vállalat vezetésére, azt kérdezte tőle: "Cukrozott víz értékesítésével akarod tölteni életed hátralevő részét, vagy inkább megváltozatnád a világot?" Sculley az utóbbi mellett döntött, és technikai képzettségének hiánya ellenére is sikereket ért el a gondjaira bízott Apple-nél. Végül 1993-ban hagyta ott a Macintosh számítógépeiről ismertté vált gyártót.

A volt Apple-vezér a múlt héten a Silicon Valley 4.0 elnevezésű konferencián beszélt élete egyik legnagyobb tévedéséről. Mint elmondta: a nyolcvanas évek végén, amikor a vállalat még a Motorola 68000 processzorait használta, Andy Grove, az Intel akkori elnök-vezérigazgatója megpróbálta meggyőzni őket az x86-os lapkák alkalmazásának előnyeiről. Az Apple szakértői azonban akkor úgy találták, hogy az Intel CISC architektúrája hosszú távon nem lesz képes versenyezni az akkoriban rendkívüli ütemben fejlődő RISC processzorokkal.

"Valószínűleg ez volt életem egyik legnagyobb tévedése, hogy nem az Intel platformot választottam" -- mondta Sculley. Idővel az Intel is RISC-mag köré építette saját CISC processzorait, de akkoriban senki sem hitte volna, hogy az Intel rendelkezik a folyamatos fejlesztéshez szükséges erőforrásokkal. Amint Sculley kiemelte: az Apple számára több lehetőség kínálkozott volna, amennyiben áttér az Intel platformra. A rossz döntésnek köszönhetően a vállalat nem volt képes versenyre kelni az olyan számítógépgyártó óriásokkal, mint amilyen a Dell, és végül egy egészen másfajta úton indult el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.