Szerző: roberto

2003. október 15. 09:04

A Linuxvilág magazin októberi számának tartalmából

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin októberi

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin októberi száma. A Hír-lelő és a Láttuk-hallotuk rovatban a szokásos rövid hírek, aktualitások után Tímár András, az FSF.hu Alapítvány kurátora, a Magyar Mozilla Projekt vezetője az OpenOffice 1.1 még folyó honosítási munkálatairól tájékoztatja az olvasókat.

A Vezérfonal rovat több írást is szentel a vezeték nélküli 802.11-es hálózatoknak, Doc Searls, a Linux Journal főszerkesztője sárga taxik hátsó ülésén járja be Manhattant, hogy feltérképezze, hogy áll New York a nyilvánosan hozzáférhető Wi-Fi terén, és egy rövidebb beszámolót olvashatunk arról, miképp térképezhetjük fel a vezeték nélküli hálózatokat a Sharp Zaurus segítségével.

A Szaktekintély rovatban az amerikai hadsereg egyik Németországban állomásozó szakaszvezetője a PAM segítségével egyszerűen mountolható titkosított fájlrendszerek létrehozásába és használatába vezet be minket (Titkosított saját könyvtárak megvalósítása), míg Mick Bauertől, a Linux Journal biztonsági szakértőjétől a nyáron elkezdett, nagyobb lélegzetű OpenLDAP-cikksorozat második részét olvashatjuk az októberi számban magyarul (Hitelesítés LDAP használatával).

Három írás is foglalkozik az XML-lel, az egyik rövid betekintést ad az Apache Projekt által fejlesztett Xerces XML-értelmező használatába (Sablonalapú XML-értelmezés C++ alatt), Havránek Ferenc folytatja XML-sorozatát a második résszel (az elsőt, szintén Alkalmazzunk XML-t! címmel az augusztusi számban olvashatjuk): különösebb XML-es előképzettség nélkül is több hasznos tanácsot kaphatunk nagyobb weboldalak tervezéséhez. Végül a Kovácsműhely rovatban Fülöp Balázs mutatja be a Perl alatt elérhető XML-értelmező modulokat (Az XML és a Perl).

A Dobbantóban folytatódik a shellszkript-sorozat, Büki András ezúttal a sed áradatszerkesztő legfontosabb képességeit prezentálja (Héjprogramozás Linux alatt), míg Garzó András az operációs rendszerekről szóló sorozatának tizenötödik részében (A naplózott fájlrendszer, a biztonság és az ACL) az olyan fájlrendszer-tulajdonságok bemutatására vállalkozik, mint a naplózott fájlrendszer (Log-structured File System), illetve a fájlrendszer-szintű védelmi mechanizmusok és a hozzáférési listák (ACL).

A CD-melléklet a magazinban megjelent írások kiegészítőin, példaprogramjain túl a KDE grafikus munkakörnyezet 3.1.3-as kiadásának Debian Linux 3.0-ra fordított és csomagolt változatát tartalmazza, illetve egy Devil Linux nevű, tűzfalakhoz és átjárókhoz összeállított disztribúció 0.5-ös változatát, amelyből egyébként épp tegnap jelent meg az 1.0rc2.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról