Szerző: roberto

2003. október 14. 11:57

Harmadik születésnapját ünnepli az OpenOffice

Az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag fejlesztői

[HWSW] Az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag fejlesztői a projekt harmadik születésnapját ünneplik. A Sun Microsystems 1999 augusztusában vásárolta fel a német StarDivisiont, az akkor már jelentős sikereket aratott, több platformra is kiadott StarOffice irodai csomag fejlesztőjét. A Sun célja egy, a Microsoft Office piaci dominanciáját megtörő szoftvercsomag létrehozása volt, a cég a kód továbbfejlesztését a nyílt forráskódú fejlesztési modell szerint képzelte el, és csaknem egy évvel később, 2000 nyarán bejelentette, hogy a StarOffice forráskódja egy új kezdeményezés keretében mindenki számára elérhetővé válik, ősszel pedig ténylegesen is elindult az OpenOffice Projekt, amit később márkajelzéssel kapcsolatos viták miatt kénytelenek voltak OpenOffice.org-ra átkeresztelni.

2002 májusára a projekt elkészült az OpenOffice.org 1.0-val, ez volt az első teljes körű, nyílt forráskódú irodai programcsomag, amely nagymértékben kompatibilis a Microsoft Office alkalmazásokkal, és amelyet azóta már tucatnyi nyelvre lefordítottak és használnak szerte a világon. A szoftver megjelenése jelentősen felgyorsította a Linux desktop operációs rendszerként való terjedését. Ma már -- egy-két kivételtől eltekintve -- minden jelentős Linux-disztribúció telepítőkészletében megtalálható a szoftver 1.0-s ágának valamelyik verziója. A Sun erre a kódvonalra építve készítette el kereskedelmi változatot, a StarOffice hatos verzióját.

Az OpenOffice honosítása több félresikerült próbálkozással indult, ám egy külön kis sikertörténettel végződött. A 2002 elején még csak szerveződő FSF.hu Alapítvány egy háromnapos szoftverhonosító hétvégét rendezett Budapesten, a munkába akár a weben keresztül is be lehetett segíteni. A megfelelő előkészítés és szervezés meg is hozta a gyümölcsét, 72 óra alatt megszületett a magyar OpenOffice. Az első fordítóhétvégét újabbak követték, az eredmény: egy szabadon hozzáférhető magyar nyelvű irodai programcsomag. Az újabb magyar kiadások azóta is többé-kevésbé szinkronban vannak az OpenOffice.org Projekt által kiadott verziók megjelenésével.

A szofvert a www.openoffice.org adatai szerint már több mint húszmillió alkalommal töltötték le, ebből legalább tizenötmilló az 1.0 megjelenése óta eltelt másfél év termése. Az elmúlt héten az OpenOffice.org Projekt bejelentette az OpenOffice.org 1.1 megjelenését. Az irodai rendszer Windows (98/ME/NT/2000/XP), Linux (x86, PowerPC) és Solaris (SPARC) operációs rendszerekre kiadott változatai angol, német, francia, olasz, spanyol kínai koreai és japán nyelveken érhetők el, hamarosan pedig az FSF.hu Alapítvány által koordinált honosítási munkálatok eredményei is megérkeznek. Az 1.1-es változat legfontosabb újdonságairól korábbi hírünkben számoltunk be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról