:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. október 14. 12:19

ADSL-fejlesztések a fővárosi optikai hálózaton

Nyári nyilatkozatukban októberre ígérték a Matáv illetékesei a fővárosi optikai telefonhálózatok ADSL-ezésre alkalmassá tételéhez szükséges fejlesztések megkezdését. A Matávtól kapott információk szerint a fejlesztések hamarosan valóban elkezdődnek.

[HWSW] Nyári nyilatkozatukban októberre ígérték a Matáv illetékesei a fővárosi optikai telefonhálózatok ADSL-ezésre alkalmassá tételéhez szükséges fejlesztések megkezdését. A Matávtól kapott információk szerint a fejlesztések hamarosan valóban elkezdődnek.

Október végétől november végéig folyamatosan érkeznek Németországból azok az eszközök, melyeket a távközlési szolgáltató munkatársai még az idén telepítenek a hálózatra. A Matáv Műszaki Szolgáltatási Igazgatóságától kapott tájékoztatás szerint a összesen 2700 ADSL port kapacitású berendezés érkezik idén, így a fővárosban novemberben 600, decemberben további 1000 új felhasználó csatlakozására lesz lehetőség -- immár kifejezetten optikai előfizetői hálózattal lefedett területeken. További 700 új csatlakozási lehetőség lesz azokon az ADSL szolgáltatással már ellátott vidéki településeken, ahol optikai előfizetői hálózat is található.

A fővárosi fejlesztések ütemezése kapcsán Dévényi István innovációs igazgatóhelyettes tájékoztatta lapunkat. Dévényi szerint a korábban tervezett angyalföldi és óbudai fejlesztések prognosztizált ADSL sűrűsége alacsonyabbnak bizonyult a vártnál, ezért a tervezett kapacitásokat más területi elosztásban fogják telepíteni. Ezzel elérhetővé válik a XIV. kerület illetve a VIII. kerület egyes részein is az ADSL szolgáltatás, sőt tervezik a budafoki optikai terület "adslesítését" is.

Az igazgatóhelyettes szólt arról is, hogy már szeptemberben is működött optikai hálózaton ADSL, méghozzá Nagykovácsiban és Zuglóban. Igaz, a kapacitás mindössze felére akadt jelentkező, ráadásul egy rendkívül költséges, az optikai előfizetői hálózat struktúrájába nem szervesen illeszkedő műszaki megoldással biztosította a Matáv az ADSL szolgáltatást. Az októberben és novemberben várt berendezésekkel váltják ki többek közt ezt a két területet is.

A telepítési helyszínek kiválasztásában a várható igények számát és a telepítési feltételek meglétét egyaránt figyelembe vette a Matáv. A kiválasztott helyeken a fajlagos telepítési költség még így is jóval magasabb, mint az egy-egy nagy rézhálózat csomópontjába (távbeszélő központ mellé) telepített viszonylag nagy berendezések esetén, valamint az egyes helyszínek kiválasztásának üzleti kockázata is nagyobb. Ennek ellenére a Matáv úgy döntött, hogy idén a már említett mértékben fejleszt. A szolgáltató jövő évi fejlesztéseit az idei tapasztalatok alapján tervezi meg.

A szolgáltató hamarosan saját honlapján, a www.adsl.matav.hu címen elérhető termékoldalon teszi közzé melyek azok a címek, ahol elérhetővé válik az ADSL, továbbá az érintett területeken szórólapokkal tájékoztatják majd a lakókat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 16:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.