Szerző: Ady Krisztián

2003. október 13. 12:42

Kapható a Sharp háromdimenziós képalkotásra képes LCD-vel szerelt notebookja

[News.com] Megkezdte legújabb, valódi áttörést hozó, 3-dimenziós képek létrehozására képes notebookja értékesítését a Sharp. A japán gyártó Actius RD3D notebookja különleges 15-os LCD-kijelzővel rendelkezik, mely segédeszközök, speciális szemüveg nélkül is képes térhatású képek alkotására.

A kijelző erényeinek demosntrálására többek között egy módosított motorral rendelkező Quake játékot és a Dynamic Digital Depth (DDD) szoftvercsomagját mellékeli a notebookhoz a vállalat. Utóbbi segítségével "hagyományos" 2-dimenziós alkalmazások, videók és képek alakíthatók át "röptében" 3-dimenziós megjelenítésre alkalmassá.

Az új notebook 3299 dollárba fog kerülni, a különleges 15"-os kijelzőn kívül 2,8 GHz-es Pentium 4 processzort, NVIDIA GeForce4 440 grafikus vezérlőt, DVD-író meghajtót, 60 GB-os merevlemezt és 512 MB memóriát tartalmaz.

Az új kijelzőtípus mihamarabbi térnyerése érdekében a Sharp, a Sony és további vállalatok létrehozták a "3D Konzociumot", mely 3D-kijelzőkkel kapcsolatos szabványok kidolgozását és a felmerült problémák, például a szem gyors kifáradását, megerőltetését okozó gondok megoldását tűzte ki célul.

Az NTT DoCoMo hasonló technológiát alkalmazó Sharp kijelzővel rendelkező mobiltelefonokat dobott piacra a közelmúltban. Az Actius RD3D notebook prototipusait az év korábbi szakaszaiban már bemutatta a vállalat.

A notebookkal elsősorban az üzleti vállalkozásokat, mérnököket, főként a tudományos területeken dolgozókat célozta meg a Sharp. A DDD szoftvercsomagja bármilyen alkalmazás számára 3D-s megjelenést biztosít. A TriDef Movie Player 3D-s videolejátszást, a Photo Viewer térhatású képeket, a Visualizer szoftve általános 3D-s hatásokat nyújt a notebook tulajdonosának.

A notebook kijelzője természetesen átváltható hagyományos 2-dimenziós képalkotásra is. A speciális kijelző lényegében egy TFT szendvicsként fogható fel: a két panel az úgynevezett "látószög-korlát" (parallax barrier) elven keresztül juttatja el a két különböző képet a jobb és bal szembe. A térhatású képet a két kép alapján az emberi agy "állítja össze" egy teljes térhatású egésszé.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.