Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 10. 10:51

Zuhanó forgalom, csökkenő veszteség a Handspringnél

Donna Dubinsky
Donna Dubinsky
A Handspring közzétette negyedéves eredményeit. A vállalat forgalma erősen csökkent, ugyanakkor a veszteség is alacsonyabb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A Treo okostelefonjairól ismert vállalat a szeptember 27-én véget ért negyedévben 13,1 millió dolláros bevétel mellett 13,9 millió dollár, azaz részvényenként 9 cent veszteséget könyvelt el, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. Egy évvel korábban a Handspring forgalma 54,1 millió dollár, vesztesége pedig 15,3 millió dollár, azaz részvényenként 11 cent volt.

A Handspring közölte, hogy forgalma azért volt ilyen alacsony, mert csak a negyedév végén kezdte meg legújabb terméke, a Treo 600 kommunikátor gyártását. A Treo készülékek negyedéves forgalma 10,5 millió dollár volt, a Visor tenyérgépek és kiegészítők értékesítéséből származó bevétel pedig 2,6 millió dollárt tett ki.

A Handspring a napokban kezdte meg vadonatúj Treo 600 kommunikátorának értékesítését. Donna Dubinsky, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a készülékek máris megtalálhatók a Sprint PCS és az Orange kínálatában és hamarosan a T-Mobile, illetve a Cingular Wireless is forgalmazni fogja őket. A Handspring reményei szerint jövő év végére legalább 15 szolgáltató kínálatában lesz megtalálható a Treo 600.

A Handspring részvényesei október 28-án szavaznak arról, hogy eladják-e a céget a Palmnak. A Palm június 4-én jelentette be, hogy egy részvénycserés tranzakció keretén belül felvásárolja a Handspringet. A Handspring igazgatótanácsa már jóváhagyta a cég eladását a Palmnak. A cég részvényesei részvényenként 0,09 Palm-részvényt kapnak.

A két cég (újra)egyesülése azért is érdekes esemény, mert a Handspringet a Palmtól távozott alkalmazottak alapították 1998-ban. A cég három alapítója (Jeff Hawkins termékigazgató, Donna Dubinsky vezérigazgató és Ed Colligan operatív igazgató) a vállalat alapítása előtt mindannyian a Palm alkalmazottai voltak.

Jeff Hawkins a Palm 1994-es alapításánál is jelen volt, és személy szerint az ő nevéhez köthető az első Palm-tenyérgép, a Pilot megtervezése. Donna Dubinsky a Palm elnök-vezérigazgatói székét hagyta ott a Handspringért, Ed Colligan pedig a vállalat marketing-igazgatójaként dolgozott.

Amennyiben a tulajdonosok elfogadják a Palm ajánlatát, a tranzakció hamar le is zárulhat. Dubinsky elmondta, hogy az integrációs folyamat részeként a Handspring 232 jelenlegi alkalmazottjából mintegy 125-öt elbocsát. A felvásárlás lezárulta után a Handspring a Palm hardverekkel foglalkozó részlegébe olvad be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról