Szerző: Vörös Péter

2003. október 9. 08:51

Szeptemberben 90 százalékra emelkedett a félvezetőgyártók kapacitáskihasználtsága

A VLSI Research félvezetőipari piackutató vállalat szerdán közzétett tanulmánya szerint a félvezetőgyártók kapacitáskihasználtsága világszerte 90 százalék körül volt az elmúlt hónapban. A szakértők szerint ez hamarosan oda vezethet, hogy végre elindulnak az új berendezésekre fordított befektetések.

A VLSI Research félvezetőipari piackutató vállalat szerdán közzétett tanulmánya szerint a félvezetőgyártók kapacitáskihasználtsága világszerte 90 százalék körül volt az elmúlt hónapban. A szakértők szerint ez hamarosan oda vezethet, hogy végre elindulnak az új berendezésekre fordított befektetések.

"Az a rendkívül érdekes az adatokban, hogy bár a kapacitáskihasználtság egyenletesen igen magas, az ipar jelenleg mégis közönyös a termelőkapacitások bővítését illetően" -- mondta Dan Hutcheson, a VLSI elemzője. Hamarosan szűkössé válhatnak azonban a kapacitások, mivel a félvezetőeladások várhatóan több mint 10 százalékkal fognak emelkedni az idén. A félvezetőtermelés összvolumene már majdnem eléri a 2000-ben elért csúcsot.

A VLSI adatai szerint szeptemberben a kapacitáskihasználtság átlagosan 90 százalék volt Japánban, az USA-ban és Európában, 89 százalék Dél-Koreában és 92 százalék Tajvanon, ahol a világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója található. Augusztusban az átlagos kapacitáskihasználtság 86-88 százalék között volt a világ legtöbb régiójában.

A 90 százaléknál nagyobb kihasználtsági szint általában az új gépekbe és berendezésekbe történő befektetések beindulásához vezet, amiből hasznot húzhat többek között a félvezetőgyártásban használt berendezéseket gyártó Applied Materials és Tokyo Electron, valamint a litográfiai berendezéseket gyártó ASML, Canon és Nikon. Eddig azonban nem jelentkeztek ezek a megrendelések.

"A kapacitások bővítéséhez új berendezésekre lesz szükség, erre azonban egyelőre várni kell" -- mondta Hutcheson. Az ASML, a világ legnagyobb litográfiai berendezéseket gyártó cége jövő héten teszi közzé harmadik negyedéves pénzügyi jelentését, az elemzők gyenge eredményekre számítanak.

A félvezetőgyártók főként azért óvatosak a befektetésekkel kapcsolatban, mert végre kiadós nyereséghányadokat szeretnének felmutatni az utóbbi két év katasztrofális eredményei után. A magas kapacitáskihasználtság és a korlátozott kínálat okozta erős félvezetőárak jelentős profitokhoz vezetnek.

Michael Splinter, az Applied Materials elnök-vezérigazgatója nemrég elmondta, hogy a félvezetőgyártóknak és a berendezésgyártóknak szorosabban együtt kellene működni annak érdekében, hogy megoldódjon a félvezetőipar két legnagyobb problémája: a chipgyártásban használt berendezések fejlesztése, valamint a gyártókapacitás előrejelzése.

A VLSI szerint a további várakozás végső soron ront a helyzeten, mivel emelkedni fognak a berendezések és a félvezetők árai, ami újabb buborékot eredményezhet. "Ez jó példa arra, hogyan alakulnak a félvezetőipar őrült ciklusai. Nem arról van szó, hogy nem lehet előrejelezni az eseményeket, hanem arról, hogy ennek ellenére újra és újra megismételjük azokat" -- véli Hutcheson.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról