Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 7. 12:06

Már januárban piacon lehetnek az első Dothan-alapú noteszgépek

Tajvani gyártók szerint az Intel új, Dothan kódnevű mobil processzorára épülő számítógépek első példányai már januárban megjelenhetnek az üzletek polcain.

Tajvani gyártók szerint az Intel új, Dothan kódnevű mobil processzorára épülő számítógépek első példányai már januárban megjelenhetnek az üzletek polcain.

Az Intel az idei negyedik negyedévben kezdi meg a Dothan magos chipek szállítását a partnerei felé, azonban a vállalat még nem jelentette be a piaci premier hivatalos időpontját. Tajvani hírforrások szerint a Dell, az Acer, az Asustek és az AOpen már elkészült gépeinek terveivel és csak az Intel engedélyére várnak.

A 90 nanométeres csíkszélességű, "Dothan" kódnevű Pentium-M processzor sorozatgyártása már jelenleg is folyik, a kereskedelmi bevezetés a jövő év elején esedékes. A Dothan 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, 140 millió tranzisztorból áll, magjának mérete 87 mm2 és a nagyobb másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően azonos órajelen is lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt, mint a jelenlegi Pentium-M. A Dothan első változata 1,8 GHz-en működik, a második negyedévben ezt követi az 1,9 GHz-es kivitel.

Tajvani gyártók becslései szerint a Pentium-M processzorra, illetve a Centrino platformra épülő modellek a negyedik negyedévben legyártott gépeknek akár 75 százalékát is adhatják. Jelenleg az arány 60 százalékhoz közelít, azonban az Intel hétfőn jelentősen, egyes esetekben több mint 30 százalékkal csökkentette a Pentium-M lapkák, valamint a Centrino chipkészletek árát, így a tavasszal debütált mobil technológiára épülő notebookok egyre olcsóbbak lehetnek.

A Dothan magos processzorra, valamint az Alviso kódnevű chipkészletre és a Calexico 2 vezeték nélküli hálózati vezérlőre épül a második generációs Centrino platform, amelynek fejlesztési kódneve Sonoma. A Sonoma platform számos új generációs szolgáltatást és technológiát támogat, köztük a DDR-II memóriákat, PCI Express felületű perifériákat, a Serial-ATA merevlemezeket, valamint 7.1 csatornás, alacsony fogyasztású audiovezérlőt, illetve alacsony fogyasztásra optimalizált grafikus magot.

A Sonoma része a Calexico 2 vezeték nélküli hálózati vezérlő, amely egyaránt kompatibilis a 802.11a, 802.11b és 802.11g szabványokkkal. A Sonoma platformot felépítő termékek várhatóan a jövő év második felében kerülnek kereskedelmi forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.