Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Közel 15 százalékkal csökkent a Sun részvényárfolyama

Bodnár Ádám, 2003. október 01. 10:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tegnapi tőzsdei kereskedés folyamán a Sun Microsystems részvényeinek árfolyama közel 15 százalékkal esett vissza, miután a vállalat bejelentette, hogy első pénzügyi negyedévében a korábban vártnál lényegesen gyengébb eredményeket ér el.

A tegnapi tőzsdei kereskedés folyamán a Sun Microsystems részvényeinek árfolyama közel 15 százalékkal esett vissza, miután a vállalat bejelentette, hogy első pénzügyi negyedévében a korábban vártnál lényegesen gyengébb eredményeket ér el.

A Sun eladásai 9 negyedéve folyamatosan csökkennek. A vállalat tegnap azt közölte, hogy a nehéz piaci körülmények miatt az első pénzügyi negyedévben részvényenként 7 és 10 cent közötti, azaz körülbelül 230-325 millió dollár veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni. A Thomson Fist Call által megkérdezett elemzők 2 centes veszteségre számítottak.

A vártnál gyengébb első negyedéves eredmények miatt a vállalat revideálni volt kénytelen negyedik negyedéves eredményeit is: 1,05 milliárd dollárnyi halasztott adóteher elkönyvelése vált szükségessé. Ennek eredményeként a Sun negyedik negyedéves nettó eredménye 1,04 milliárd dolláros, részvényenként 32 centes veszteségre módosult a korábban közzétett 12 millió dolláros, részvényenként 0 centes nyereségről.

Az elemzők véleménye megosztott a cég jövőjével kapcsolatban. Egyes szakértők szerint a vállalatnak a jelenleg járt úton kell továbbhaladnia és türelmesen meg kell várnia, hogy a szerverek és szolgáltatások iránti kereslet ismét fellendüljön. Mások úgy vélik, hogy a Sunnak legalább 7-8 ezer alkalmazottól kell megválnia, hogy egyensúlyba hozza költségeit és bevételeit.

A vállalat szeptember közepén jelentette be, hogy ezer főt bocsát el. Ez a Sun harmadik jelentős létszámcsökkentése azóta, hogy 2000-ben elkezdődött a technológiai szektor hanyatlása. A cég először 2001 októberében jelentette be 3900 alkalmazott elbocsátását, azután 2002 áprilisában elkezdett egy 1000 főt érintő létszámcsökkentést, részben természetes létszámcsökkenés révén -- később ez része lett egy nagyobb, 4400 főre kiterjedő elbocsátásnak. A Sun jelenleg világszerte mintegy 36 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Szintén tegnap a Moody's tovább -- Baa1-ről Baa3-ra -- rontotta a Sun hitelminősítését. "A hitelbesorolás megváltoztatása egy augusztusban kezdeményezett felülvizsgálat eredménye. A működési eredmény javítása közben a vállalat továbbra is jelentős kihivásokkal fog szembesülni" -- áll a Moody's közleményében.

A Sun papírjai 3,31 dolláron zárták a keddi kereskedést, de napközben az árfolyam elérte a 3,24 dollárt is. Tegnap a Nasdaqon a Sun részvényei cseréltek gazdát a legnagyobb volumenben.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.