Szerző: roberto

2003. szeptember 29. 00:42

Fedora Projekt: Red Hat Linux a népeknek

A Red Hat által az elmúlt héten nyilvánosan felkarolt Fedora

A Red Hat által az elmúlt héten nyilvánosan felkarolt Fedora Projekt Severn kódnéven kiadta a Red Hat Linux következő változatának második bétáját. A projekt közvetlen folytatása a Red Hat Linux Projektnek, amely júniusban indult el az első Severn kódnevű béta bejelentésével egyidejűleg. A Red Hat Linux Projekt irányelvei közt szerepelt, hogy a projekt által létrehozott rendszerek a linuxos hagyományoknak megfelelően szabadon letölthetőek lesznek az internetről, és a rendszer fejlesztésében nemcsak a Red Hat munkatársai, hanem külső fejlesztők, önkéntesek is részt vehetnek, ugyanakkor a Red Hat fenntartja magának a döntési jogot az OS fejlesztési irányvonalának kialakításában.

Az észak-karolinai cég körülbelül egy éve deklaráltan előbbre sorolta a vállalati termékeit (Red Hat Enterprise Linux AS, ES, WS, korábban Red Hat Advanced Server) az általános célú Red Hat Linuxnál, és ez utóbbira már csak egyetlen évig vállalja biztonsági frissítések és javítások kiadását. Az Enterprise Linuxnál rövidebb terméktámogatás a Fedora Projekt által létrehozott rendszerekre is ki fog terjedni, ugyanakkor az egyre világosabban látszik, hogy a cég a fejlesztői erőforrásait a vállalati termékekhez csoportosítja, míg az általános disztribúció összeállításának, karbantartásának, sőt támogatásának feladatát is egyre inkább a Linux közösséghez helyezi ki.

A Fedora Projekt név felvétele szintén az üzleti Linux-megoldások melletti elkötelezettséget látszik megerősíteni, a Red Hat ugyanis a jelek szerint csak a Red Hat Enterprise Linuxhoz adja majd a Red Hat nevet, miközben a vállalati termékek alapjául szolgáló, a Fedora Projekt munkája nyomán létrejövő, általánosan elérhető operációs rendszerek, a korábbi Red Hat Linuxok egyenesági leszármazottjai, a Fedora Core nevet viselik majd. Az első stabil Fedora rendszer, a Cambridge kódnevű Fedora Core 1, november elejére várható, a néhány napja kiadott Severn kódnevű béta ennek a második tesztverziója. A következő, a Fedora Core 2 nevű OS-ről, amely várhatóan valamikor a tavasszal fog megjelenni, még nem sokat lehet tudni, a hírek szerint az elsődleges cél egy 2.6-os Linux kernelre épülő rendszer összeállítása lesz.

Az eredeti Fedora Projektet egyébként a University of Hawaii egyik hallgatója indította el szoftverfejlesztők számára 2002 decemberében, akkor még azzal a céllal, hogy jó minőségű RPM csomagokat állítsanak elő a Red Hat Linux rendszerekhez. Az új, a Red Hat Linux Projekttel egyesült Fedora Projektről a fedora.redhat.com-on található további információ, és ugyanerről a címről kiindulva érhető el a legújabb béta telepítőkészlete.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról