:

Szerző: roberto

2003. szeptember 25. 20:25

Az Európai Parlament tegnap szavazott a szoftverek szabadalmaztathatóságának kérdésében

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén szavazott a

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén szavazott a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságával kapcsolatos direktívatervezetről, és a számos kiegészítéssel együtt elfogadott szöveg olyan megkötéseket is tartalmaz, amelyek a programok mögötti ötletek, algoritmusok, illetve az üzleti logika esetén fenntartja a régi állapotot, azaz az ilyen jellegű találmányok továbbra sem szabadalmaztathatóak.

Az algoritmusok szabadalmaztathatóságára vonatkozó készülő európai szabályozás híre élénk vitákat váltott ki az elmúlt évben, a szabad és nyílt forráskódú szoftverek pártolói, valamint a kisebb szoftvergyártó vállalatok vehemensen tiltakoztak a számítógépes programkódok szabadalmi oltalom alá helyezhetősége ellen, míg az IT-óriások a szabadalmaztatható szoftver fogalmának minél átfogóbb definícióját látták volna szívesen a törvényben.

A törvénytervezetet az Európai Parlament Jogi Ügyi és Belső Piaci Bizottsága (JURI, Committee on Legal Affairs and the Internal Market,) állította össze, amit egyébként az állandó bizottság elnökének a neve után McCarthy-javaslatként is emlegettek. A tervezetről való szavazást a sokasodó módosító indítványok, valamint a heves tiltakozások miatt az idén már többször is elhalasztották, legutóbb szeptember elsejéről a hónap végére.

A hét elején Linus Torvalds és Alan Cox, a Linux kernel két vezető fejlesztője a nyílt forráskódú programokat fejlesztő mozgalom nevében nyílt levelet küldött az Európai Parlament elnökének, Pat Coxnak, amelyben a két köztiszteletben álló Linux-fejlesztő rámutatott, hogy a szoftverek szabadalmaztathatósága az egyesült államokbeli tapasztalatok szerint a hagyományos szabadalmakkal ellentétben nem kedvez az innovációnak, illetve a kutatásnak és fejlesztésnek, ráadásul gyengíti a szoftverpiacot, és nehéz helyzetbe hozza a piac új szereplőit.

James Heald, a szabadalmak algoritmusokra való kiterjesztését ellenző szervezetek, az EuroLinux Szövetség és a Szabad Információs Infrastruktúráért Alapítvány (FFII) közös szoftverszabadalmi munkacsoportjának tagja a hír kapcsán úgy fogalmazott, hogy a "direktíva szövege az Európai Parlament által elfogadott kiegészítésekkel együtt egyértelműen kizárja a szoftverszabadalmakat [...] azt hiszem, igazán nagyszerű dolgot vittünk véghez ezen a héten".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.