:

Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 24. 11:46

Újabb nagy PC-gyártók telepítik előre a Javát számítógépeikre

[CNET, eWEEK] A Sun Microsystems kedden bejelentette, hogy öt jelentős PC-gyártóval állapodott meg arról, hogy azok gyárilag telepítik számítógépeikre a Java alkalmazásfuttatási környezetet. A cég korábban hasonló megállapodást kötött a Hewlett-Packarddal, a Dellel és az Apple-lel.

[CNET, eWEEK] A Sun Microsystems kedden bejelentette, hogy öt jelentős PC-gyártóval állapodott meg arról, hogy azok gyárilag telepítik számítógépeikre a Java alkalmazásfuttatási környezetet. A cég korábban hasonló megállapodást kötött a Hewlett-Packarddal, a Dellel és az Apple-lel.

A most közzétett megállapodásokban a Sun partnerei az Acer, a Gateway, a Samsung, a Toshiba és a kínai Tsinghua Tongfang. Az együttműködések segíthetik a Sunt abban, hogy a Microsoft igyekezetei ellenére a PC-k jelentős részén előre telepítve legyen a Java. Bár a Microsoft Windows továbbra is a domináns operációs rendszer a PC-piacon, több szakérőt úgy véli, hogy a Java jelenlétének növekedése csökkentheti a Windowsnak mint más programok alapjának jelentőségét. A Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy eltávolítsa a Sun technológiáját a Windows XP operációs rendszerből.

A Sun 2002 márciusában indított trösztellenes pert a Microsoft ellen, azzal vádolva a redmondi óriást, hogy az a Sun Java programnyelve és más termékei terjedésének megakadályozására használta fel monopolhelyzetét. A Sun szerint a Microsoft olyan Java futtatási környezetet (Microsoft Java virtuális gép) épített a Windowsba, amely inkompatibilis a Sun-féle változattal, ráadásul később el is távolította azt az operációs rendszerből.

A perben eljáró bíró januárban arra utasította a Microsoftot, hogy négy hónapon belül integrálja a Sun JRE-t Windows operációs rendszerébe. A fellebbviteli bíróság azonban a Microsoftnak adott igazat és ítéletében közölte, hogy a redmondi cég nem kötelezhető arra, hogy a Sun Java Runtime Enivronmenttel (JRE) szállítsa a Windowst.

A Sun becslései szerint az új PC-disztribúciós megállapodások révén az asztali PC-k több mint 50 százalékán lesz jelen a Java legújabb változata. "Ezek a vezető PC-gyártók hallgatnak ügyfeleikre és elérhetővé szeretnék tenni a nagy teljesítményű és ipari szabvány Java technológiát" -- mondta Richard Green, a Sun Software Developer Platforms Group alelnöke. "Ezek a megállapodások jól ismert PC-gyártókkal jöttek létre és jól mutatják a Java platform értékét: e technológiai feltétlenül szükséges része a modern PC-knek."

Az Acer és a Gateway az új asztali és laptop PC-kre egyaránt telepíteni fogja a Javát. A Samsung közölte, hogy decembertől előre fogja installálni a Java szoftvert a vállalati illetve fogyasztói piacra szánt asztali és notebook számítógépekre. A Toshiba bejelentette, hogy a Java-támogatás ki fog terjedni a cég teljes laptopkínálatára. A Tsinghua Tongfang, Kína harmadik legnagyobb PC-gyártója az első olyan cég, amely a világ legnépesebb országában rendelkezik licenccel a Java terjesztéséhez.

A Hewlett-Packard a júniusi JavaOne rendezvényen közölte, hogy a harmadik negyedévben elkezdi a Java telepítését PC-iben. A HP arra számít, hogy nagyjából egy éven belül a cég összes asztali és laptop számítógépeire lesz előre telepítve a Java. A Dell a HP-vel egy időben jelentette be, hogy 2003 végéig a vállalat összes asztali PC-in, notebookjain és munkaállomásain gyárilag telepítik a Javát. Egy korábbi megállapodás keretében az Apple Computer szintén előre telepíti a Java szoftvert számítógépein.

A fejlemények érdekes helyzetbe hozzák a Sunt a Microsoft elleni Java-pert illetően. A Sun legfőbb célja a perrel az, hogy rákényszerítse a Microsoftot arra, hogy integrálja a Sun JRE legfrissebb változatát Windows operációs rendszerébe. A most bejelentett megállapodások alapján a szakértők szerint a Sunnak immár jó esélye van arra, hogy hamarosan az összes eladott PC 90 százalékában gyárilag telepítve lesz a Java -- így részben feleslegessé válhat a Microsoft elleni Java-per ún. "must-carry" (kötelező telepítés) záradéka.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.