:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. szeptember 23. 18:26

Beperelte a Netért a Vodafone-t

Beadta az internetezők érdekeit védő Netért egyesület a keresetet a Vodafone Rt. ellen a szolgáltató általános vállalkozási feltételeinek módosíthatósága miatt -- derül ki az érdekvédők mai közleményéből. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt ma perfelvételi tárgyalással vette kezdetét a közérdekű per.

[HWSW] Beadta az internetezők érdekeit védő Netért egyesület a keresetet a Vodafone Rt. ellen a szolgáltató általános vállalkozási feltételeinek módosíthatósága miatt -- derül ki az érdekvédők mai közleményéből. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma előtt ma perfelvételi tárgyalással vette kezdetét a közérdekű per.

A Netért egyesület keresetében annak a megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a Vodafone általános vállalkozási feltételeit, melynek alapján korlátlan, átalánydíjas GPRS szolgáltatást ígért ügyfeleinek, nem lett volna szabad módosítania úgy, hogy a hűségszerződést aláíró ügyfeleknek nyújtott szolgáltatás a két éves időtartamon belül megváltozzon.

Mint ismeretes, a Vodafone az átalánydíjas GPRS szolgáltatását a bevezetéstől számított egy éves árgaranciával hirdette meg, majd ennek lejártakor jelentős áremeléssel és adatforgalmi korlátozással nyújtotta tovább a szolgáltatást (HWSW, 2003. június 25.). Az új feltételeknek azonban -- a Netért álláspontja szerint -- áldozatául estek azok az internetezők, akik az egy éves árgarancia időszaka alatt hűségszerződéssel lettek vodafone-osok, hiszen ők nem tudtak kilépni a szerződési kötelezettségek szorításából.

Mint Németh Attila, a Netért egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta: a Vodafone áremelése igen jelentős volt, hiszen a szolgáltatás díja az ötszörösére nőtt, és az adatforgalmi plafon miatt a felhasználók már csak egy korlátozott szolgáltatást vehetnek igénybe -- pontosabban a korlátlanság fogalma a gigabyte-onkénti 17 000 forintos díjjal jelentősen átértékelődik.

Magyar György, az egyesület jogi képviselője szerint a vállalkozási feltételek egyoldalú módosításának ez a lehetősége erőfölényes és tisztességtelen. Az ügyvéd lapunknak elmondta, hogy a per akár precedensértékű is lehet, hiszen a távközlési szektorban a szerződések egyoldalú módosításának lehetősége számos vállalat feltételei közt szerepel.

Mint Magyar hangsúlyozta: nem a módosíthatóság tényével van a probléma, hanem azzal, hogy a hűségszerződés révén a szolgáltatóhoz kötött ügyfelek nem mondhatják fel a szerződést akkor, amikor a szerződéskori feltételek -- mint a Vodafone GPRS szolgáltatásánál is -- jelentősen megváltoznak. Az ügyvéd szerint a közérdekűséget az a tény indokolta, hogy az ügyben a Vodafone 20 000 ügyfele lehet érintett. Magyar kifejtette: a keresetben nincs kárkövetelés, ám ha megnyerik a pert, akkor az ügyfelek kárpótlást, kártérítést is kérhetnek.

Pál Beáta, a Vodafone szóvivője szerint az adatforgalmi korlátozás márciusi bevezetésére azért volt szükség, mert a felhasználóik 3-4 százaléka olyan forgalmat generált, ami jelentősen megterhelte a hálózatot. Ennek negatív hatását -- a letöltések lassúságát -- az ügyfelek többsége is érezte, mi több -- tette hozzá a sajtószóvivő -- még a Netért egyesület is tiltakozott korábban a minőségi problémák miatt. Pál szerint az adatforgalmi korlátozás bevezetése igen jótékony hatással volt a GPRS hálózatra, a minőségi reklamációk is jelentősen csökkentek.

A szóvivő megjegyezte, hogy a mai tárgyalás során az is felmerült, hogy perképes-e egyáltalán az egyesület, azaz képviselheti-e az ügyfeleket a perben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról