:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 23. 18:06

2004 második felében érkezik az AMD64 processzorokon futó Windows XP

A Microsoft ma kiadta a 64 bites AMD processzorokon futó Windows XP operációs rendszer bétaváltozatát. A Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems nevű szoftver kihasználja az Athlon 64 és Opteron chipek 64 bites felépítéséből adódó előnyöket. Az operációs rendszert ilyen processzorokkal rendelkező asztali gépek és munkaállomások részére fejlesztette ki a Microsoft.

A Microsoft ma kiadta a 64 bites AMD processzorokon futó Windows XP operációs rendszer bétaváltozatát. A "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems" nevű szoftver kihasználja az Athlon 64 és Opteron chipek 64 bites felépítéséből adódó előnyöket. Az operációs rendszert ilyen processzorokkal rendelkező asztali gépek és munkaállomások részére fejlesztette ki a Microsoft.

A bejelentés különösen fontos hír az AMD számára, amely a mai napon fogja bemutatni nyolcadik generációs, 64 bites asztali és mobil Athlon 64 processzorát. A Microsoft támogatása kulcsfontosságú az AMD számára, hiszen a 64 bites felépítést kihasználó operációs rendszer nélkül a felhasználók semmit sem profitálnak az AMD chipek 64 bites felépítéséből adódó előnyökből.

A "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems" tartalmazza a "Windows on Windows 64" technológiát, amely lehetővé teszi 32 bites alkalmazások futtatását 64 bites környezetben. Ez biztosítja a felhasználók számára azt, hogy a 64 bites processzoron, 64 bites operációs rendszeren is használhassák a meglevő 32 bites szoftvereiket. Talán ez jelenti az AMD64 architektúra legnagyobb vonzerejét.

A Gartner Research által az AMD megbízásából készített felmérés azt mutatta, hogy egy 64 és 32 bites alkalmazásokat egyaránt futtató platform megléte különösen fontos a 64 bites rendszerekre való áttérésnél. A megkérdezettek több mint fele szerint az áttérés meg sem valósulhat olyan rendszerek nélkül, amelyek egyaránt futtatják a 32 és 64 bites szoftvereket. A 32 bites alkalmazásokkal való inkompatibilitás sok válaszadó szerint egyértelműen ellehetetleníti a 64 bitre történő áttérést.

A 64 bites Windows XP bétaváltozata jelentős késéssel jelent meg, korábbi tervek szerint a szoftvernek már az év közepén el kellett volna jutnia a tesztelőkhöz. A Microsoft most azt közölte, hogy a "Windows XP 64-Bit Edition for 64-Bit Extended Systems" végleges változata a jövő év második felében kerül a piacra. A Windows Server 2003 operációs rendszerből azonban már az év első felében megjelenik az Opteronokra optimalizált kiadás, a "Windows Server 2003 for 64-Bit Extended Systems".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.