Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

A FlowFX visszatér: képek az NVIDIA NV38 és NV36 chipes referenciakártyákról

Bodnár Ádám, 2003. szeptember 23. 14:03
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tajpeji Computex kiállításon láthatóak az NVIDIA legújabb generációs videochipeire épülő grafikus kártyák. A kaliforniai cég a kiállítás alkalmával jelenti be hivatalosan az NV38 és NV36 kódnevű grafikus chipeket.

hirdetés
A tajpeji Computex kiállításon láthatóak az NVIDIA legújabb generációs videochipeire épülő grafikus kártyák. A kaliforniai cég a kiállítás alkalmával jelenti be hivatalosan az NV38 és NV36 kódnevű grafikus chipeket.

Az NV38-ra épülő kártyán látható hűtőrendszer a FlowFX II nevet kapta. Elődjétől eltérően a hűtő nem a forró levegőt fújja ki a számítógépházon kívülre, hanem a házon kívül levő, szobahőmérsékletű levegőt szívja be és azzal hűti a forrófejű videochipet. Az NV38 órajeléről, vagy a hozzá kapcsolt memória órajeléről vagy típusáról egyelőre nem szivárgott ki információ.

Az NV36 (GeForce FX 5700) az NV31-et (GeForce FX 5600) hivatott leváltani az NVIDIA termékpalettáján. Újdonsága, hogy elődjével ellentétben a versenyképes GeForce FX 5900 architektúrára épül. A lapka 82 millió tranzisztorból áll, 0,13 mikronos csíkszélességgel készül, mégpedig az IBM üzemében, nagyobb testvéréhez hasonlóan 256 bites memóriabuszt használ, ám azzal ellentétben csupán 4 renderelő futószalagot tartalmaz. Egy kiszivárgott anyag szerint grafikus processzor 500 MHz-es órajelen üzemel majd, 1 GHz-es DDR memóriachipek társaságában.

Amint látható, az NV36-ra épülő referenciakártya hűtése teljesen hétköznapi. A GeForce FX 5950 és GeForce FX 5700 specifikációinak hivatalos bejelentése a kiállítás ideje alatt várható. Az NVIDIA elnök-vezérigazgatójának részvételével rendezett eseményre a HWSW is meghívást kapott.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.