Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 17. 17:00

Csökkent a Sun előnye a Unix-szerverek piacán

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató jelentése szerint a második negyedévben csökkent a Sun Microsystem előnye a Unix-szerverek piacán. A tanulmány kiterjed a Linux szerverekre, az x86-alapú szerverekre és a szerveripar egészének teljesítményére.

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató jelentése szerint a második negyedévben csökkent a Sun Microsystem előnye a Unix-szerverek piacán. A tanulmány kiterjed a Linux szerverekre, az x86-alapú szerverekre és a szerveripar egészének teljesítményére.

A Gartner szerint a második negyedévben a globális szervereladások elérték a 10,5 milliárd dollárt, ez 1,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az elemzők azonban úgy vélik, hogy az emelkedés nem feltétlenül utal fellendülésre.

"Ha a szerverpiac egészét nézzük, akkor a növekedés jelei tapasztalhatók" -- mondta Joe Gonzalez, a Gartner Dataquest elemzője. "Azonban több negyedéves emelkedésre és erősebb forgalomnövekedésre van szükség ahhoz, hogy kijelenthessük: tényleg elindult a fellendülés."

A 4,1 milliárd dolláros Unix-szerverpiacon a Sun továbbra is őrzi vezető helyét 35,6 százalékos részesedéssel, bár a tavalyi év hasonló időszakában a cég piaci részesedése még 42,3 százalék volt.

A csökkenés miatt a Hewlett-Packard immár szorosan a Sun nyomában van: tavaly még 12 százalék volt a HP lemaradása, az idei második negyedévben ez már csak 4,1 százalék volt, mivel a Hewlett-Packard részesedése 31,5 százalék volt a Unix-piacon.

Az is figyelemre méltó azonban, hogy a HP részesedése alig nőtt: a cég tavalyi piaci részesedése 30,4 százalék volt a Unix-szerverpiacon. Az IDC piackutató vállalat augusztusban közölte, hogy a HP Unix-szerver eladásai csökkentek a második negyedévben.

A Gartner szerint a Sun elvesztett piaci részesedését jórészt az IBM hódította el, a Nagy Kék piaci részesedése 5 százalékkal 22,8 százalékra emelkedett. A hírek azonban mégsem teljesen negatívak a Sunra nézve: "Bár a Sun eladásai csökkentek, a korábbi negyedévekhez képest javulás volt tapasztalható" -- mondta Gonzalez, aki azt is kiemelte, hogy az elmúlt egy évben a Sun termékkínálata jelentősen megváltozott, és a cégnél lerakták a jövőbeni növekedés alapjait.

Ami a szerverpiac egészét jelenti, az IBM továbbra is őrzi vezető helyét. A mainframe-eket, szuperszámítógépeket és a hagyományos szervereket is figyelembe véve a Nagy Kék eladásai elérték a 3,2 milliárd dollárt, ez a szerverpiac egészének 30,7 százaléka.

Ez a teljesítmény azt jelenti, hogy a cég piaci részesedése emelkedett a tavalyi 28,8 százalékhoz képest, bár nagyjából változatlan maradt az első negyedévhez képest. A második helyezett Hewlett-Packard piaci részesedése 27 százalék volt, a vállalat növelte részesedését.

A harmadik helyen a Sun végzett, a cég részesedése 13,9 százalék volt a globális szerverpiacon. A negyedik helyezett Dell 9 százalékra növelte részesedését.

Az x86-alapú szerverek piacán a Hewlett-Packard áll az első helyen 31,6 százalékos részesedéssel. A múlt év hasonló időszakához képest ez visszaesést jelent, akkor 34,5 százalékos volt a vállalat piaci részesedése.

Az x86-alapú szerverek piacán a második helyen a Dell végzett 21 százalékos részesedéssel, ez enyhe növekedést jelent a tavalyi 19,9 százalékhoz viszonyítva. Az IBM 16,1 százalékról 17,2 százalékra növelte piaci részesedését a második negyedévben.

Ami a Linux-világot illeti, a HP a piacvezető az x86-alapú szervereknél 30,3 százalékos részesedéssel, ami visszaesés a tavalyi év hasonló időszakában elért 34,2 százalékhoz képest.

A Dell és az IBM fej-fej mellett küzdenek a Linux szerverpiac második helyéért. Bár a Dell részesedése enyhén csökkent, a cég így is őrzi második helyét 21,6 százalékos részesedéssel, míg az IBM 19 százalékról 20,1 százalékra növelte részesedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról