Szerző: roberto

2003. szeptember 16. 08:46

A VeriSign minden domainnevet felold a com és net zónában

Az Egyesült Államok legjelentősebb domainnév-szolgáltatója, a

Az Egyesült Államok legjelentősebb domainnév-szolgáltatója, a VeriSign tegnap óta feloldja a nem létező domainneveket is a .com és a .net felső szintű domainekben. A VeriSign az internetes domainnévfeloldási rendszert (DNS) működtető tizenhárom root szerverből kettőt üzemeltet (ebből az egyik az A jelű root szerver), és a vállalat teljes DNS-infrastruktúrája naponta kilencmilliárd névfeloldási kérelmet szolgál ki. Tegnap este óta a .com és .net DNS-zónák kibővültek egy helyettesítő karaktert tartalmazó bejegyzéssel, amelyek hatására bármilyen elgépelt, nem létező, a .com és .net TLD-kben nem regisztrált nevek is feloldódnak, és az ilyenkor szokásos hibaüzenet helyett az internetező a sitefinder.verisign.com-on találhatja magát.

A SiteFinder weboldal a vállalat szerint egyértelműen jelzi a felhasználó felé, hogy a megjelent lap speciális feldolgozás eredménye, és nem a megjeleníteni kívánt tartalom, a Slashdoton azonban az is felmerült, hogy mindez csupán egy újabb reklámbevételi lehetőség lesz a VeriSign számára. A SiteFinder ráadásul nemcsak a webes működésért felelős HTTP-kérésekre ad választ, hanem majdnem minden egyéb, a TCP/IP családba tartozó protokollal megbirkózva próbálja közölni a hozzá kapcsolódó kliensekkel, hogy a keresett domainnév nem létezik.

Mindez elsőre még akár emberbarát megoldásnak is tűnhet, ám a legtöbb hálózatban a nem létező domainnevek másfajta kezelésére számítanak, a DNS-szerverek egyértelmű "nem létező domain" válaszát várják az alkalmazásszintű protokollokon generált hibaüzenetek helyett. A cég új eljárása megnehezítheti egy fontos spamellenes technika használatát is, hiszen az egyik első ellenőrzés, amit a spamszűrő rendszerek végrehajtanak, hogy megvizsgálják, vajon a feladó címében szereplő domainnév létezik-e.

a címlapról