:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. szeptember 12. 15:21

Új Hírközlési Törvény: fizetni kell az otthoni hálózatok után?

A szakmai egyeztetésen túljutott Elektronikus Hírközlési Törvény tervezete várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé elfogadásra, ám a közigazgatási és szakmai egyeztetésen körözött legutóbbi változat több korábbi fontos szakmai kifogásnak nem adott helyet.

[HWSW] A szakmai egyeztetésen túljutott Elektronikus Hírközlési Törvény tervezete várhatóan szeptemberben kerül a kormány elé elfogadásra, ám a közigazgatási és szakmai egyeztetésen körözött legutóbbi változat több korábbi fontos szakmai kifogásnak nem adott helyet.

Martos Balázs, az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) elnökségi tagja lapunknak elmondta, hogy a szakmai egyeztetés során a törvénytervezet számos pontjával kapcsolatban megfogalmaztak észrevételeket. Mint Martos elmondta: kiemelhető a piacfelügyeleti díjjal, az egyetemes szolgáltatási kasszával és az állami kezelésű azonosítókkal kapcsolatos korrekciós igények. A legtöbb esetben remélhetőleg csak pontatlan fogalmazásról van szó -- mondta Martos --, ám az elfogadott jogszabályok később már kötelező erejűek lesznek.

A törvénytervezet egyik érdekes pontja például a hírközlési szolgáltatásnak minősülő tevékenység definíciója. A jelenlegi megfogalmazás egészen tág teret ad az értelmezésnek, így hírközlési szolgáltatásnak minősülne a két otthoni gépéből hálózatot kialakító egyéni felhasználó tevékenysége is, vagy mondjuk egy iskolai belső hálózat -- ennek minden engedélyeztetési és illetékfizetési kötelezettségével együtt.

Lapunk megkereste a minisztérium sajtóirodáját, ahol azt a választ kaptuk, hogy a tervezet még nem végleges, az abból kiragadott információkra nem áll módjukban válaszolni. Arra a kérdésünkre, hogy a szakmai szervezetek által kifogásolt pontok benne vannak-e még a tervezetben, már nem érkezett válasz. Ugyanakkor megtudtuk, hogy szeptember közepén kerülhet a kormány elé a törvénytervezet, s ha elfogadják azt, a szakmabeliek szerint -- bár az elvi lehetőség adott --, kevés remény van a módosításra

Az Elektronikus Hírközlési Törvény kidolgozásának folyamatát nyilvánossá tevő tellex.ihm.hu honlapon pedig az utolsó hír 2003 áprilisában kelt, így a projekt állásáról lehetetlen tájékozódni.

Az észrevételeket részletesebben bemutató cikkünk itt olvasható

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.