Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. szeptember 4. 15:46

Utólag módosította üzletszabályzatát a Pannon GSM?

A felhasználók szerint utólag -- a hatálybalépés napján -- módosította üzletszabályzatának egyik mellékletét a Pannon GSM. A felháborodott előfizetők szerint egy nem is mellékes pont tűnt el egy nap alatt a szabályzatból: épp az a passzus, amely a Praktikum Perfekt díjcsomagra való átállás ingyenességét garantálta volna.

[HWSW] A felhasználók szerint utólag -- a hatálybalépés napján -- módosította üzletszabályzatának egyik mellékletét a Pannon GSM. A felháborodott előfizetők szerint egy nem is mellékes pont tűnt el egy nap alatt a szabályzatból: épp az a passzus, amely a Praktikum Perfekt díjcsomagra való átállás ingyenességét garantálta volna.

A Pannon GSM weboldalán található az a pdf dokumentum, amely a közelmúltban bejelentett, szeptember elsején hatályba lépő díjcsökkentés részleteit tartalmazza. Ez a letölthető fájl a szolgáltató üzletszabályzatának egyik mellékleteként részletezi a különböző díjcsomagokban érvényes percdíjakat, és a tarifacsomag-váltás kapcsán -- legalábbis az eredeti fájlban -- rendelkezik arról is, hogy: "Tarifacsomag-váltás Praktikum Perfekt tarifacsomagra díjmentes".

A szolgáltatóknak 15 nappal a hatálybalépés előtt kell értesíteniük a felhasználókat a várható változásokról, ennek megfelelően a honlapon közzétett üzletszabályzatban is -- a hatálybalépés előtt 15 nappal -- már az új feltételeknek kell szerepelniük. A Pannon ennek részben eleget is tett, hiszen a szeptember 1-től érvényes üzletszabályzat már augusztus közepén kikerült a weboldalra, s ebben a dokumentumban a tarifacsomag-váltás ingyenesként volt meghirdetve.

Szeptember elsején délután azonban váratlanul kicserélték az üzletszabályzatot egy olyan verzióra, amely ugyan szintén szeptember elsejétől érvényes, ám az ingyenességre vonatkozó utalás eltűnt belőle. Azt, hogy a csomagváltás általában 900 forintba kerül, lehetett tudni, hiszen ez a Pannonnál régi díjtétel, ám az augusztus közepétől letölthető üzletszabályzat -- egészen a szeptember elsejei cseréig -- mintegy kivételként, a Praktikum Perfekt csomagot választóknak ingyenességet ígért.


A korábbi -- ingyenességet ígérő -- változat


Az új változat már nem szól az ingyenességről

A két dokumentum közti különbség egyébként a pdf adatlapjából is kiderül: az első változat augusztus 18-án 9:17 perckor, míg a most elérhető dokumentum szeptember elsején 14 óra 40-kor készült -- ez utóbbi dátum a pannonos ügyfelek szerint cáfolja azt, hogy 15 nappal korábban meghirdették volna az új üzletszabályzatot, hiszen maga a pdf fájl is csak elsején készült. A felhasználók háborognak, hiszen sokan a weboldalon található üzletszabályzat alapján döntöttek úgy, hogy kivárnak a csomagváltással, mivel abban az ingyenesség szeptember 1. után is biztosítottnak tűnt.

A cserével kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük a Pannon GSM-et is, ahol a sajtóosztály munkatársa nyilatkozatában csak annyit jegyzett meg, hogy nem az üzletszabályzat módosult, hanem lezárult egy promóciós időszak.

Tény, hogy augusztus utolsó napjaiban a szolgáltató az ingyenes áttérés lehetőségét már akcióként jellemezte, ugyanakkor ez az akció nem lett meghirdetve sem a korábbi üzletszabályzatban, sem az augusztus közepén a nyomtatott napilapokban megjelent közleményekben. Erről mindössze egy augusztus 29-én (pénteken) készült szintén pdf dokumentum tanúskodik.

A Hírközlési Területi Hivatal budapesti irodájának központi bejelentési és engedélyezési osztályvezetője, Iván Károly lapunknak elmondta, hogy a Pannon GSM új üzletszabály-módosítása még nem érkezett be hozzájuk. Ennek beküldésére -- egy jogszabály eltérő értelmezése miatt -- a kihirdetéstől számított 30 nap áll a szolgáltató rendelkezésére. Az osztályvezető elmondta azonban, hogy olyan üzletszabályzat nincs, ami ugyanakkor lép életbe és két, eltérő tartalommal bíró példányban létezik.

Iván Károly szerint ez a csere alkalmas lehet a fogyasztók félrevezetésére. Valószínű, hogy a Pannon nem fogja mindkét dokumentumot benyújtani a hífhez, ám ha az előfizetők rendelkeznek a Pannon által meghirdetett, ingyenes tarifacsomag-váltást garantáló üzletszabályzattal, és mégis díjfizetésre kényszerülnének, a Hírközlési Felügyelet piacfelügyeleti osztályához fordulhatnak panaszukkal.

Az osztályvezető szerint az is elképzelhető, hogy ha az előfizetőknek adnak igazat, kötelezik a szolgáltatót, hogy az eredetileg meghirdetett feltételeket érvényesítse egy új üzletszabályzat életbeléptetéséig -- ez akár azt is jelentheti, hogy a szolgáltató a szeptember 1. után kiszámlázott tarifaváltás díjakat utólag vissza kell, hogy fizesse ügyfeleinek.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról