Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 4. 10:58

Megtorpanni látszik a konzolok piaca

[CNET] Az iSuppli piackutató cég elemzője szerint a játékkonzolok eladásai folyamatosan csökkenni fognak amíg a gyártók be nem mutatják az új modelleket. Jay Srivatsa nemrégiben közzétett elemzéségben rámutat, hogy a konzolpiac az idén lassulni látszik, noha az elmúlt években dinamikusan növekedett.

Srivatsa arra számít, hogy a konzolok eladásai az idén nem változnak számottevően tavalyhoz képest. 2005-re azonban már 10 százalékos forgalmi visszaesést vár az elemző. Jelenleg úgy tűnik, hogy a gyártók 2005 végén, de inkább 2006-ban mutatják be következő generációs készülékeiket.

"Azt hiszem, ennek oka egyrészt a gazdasági helyzet, másrészt pedig hogy nincs igazán izgalmas fejlemény ebben az iparban" --- mondta Srivatsa. "Jelenleg egyetlen dolog tartja lázban a játékipart, mégpedig az online játékok, de ezeknek vajmi kevés köze van a konzolok forgalmához" -- mutatott rá az elemző. A piacon levő konzolok közül mind a PlayStation 2, mind az Xbox, mind pedig a GameCube képes internetes kapcsolatra és online játékok sora jelenik meg hozzájuk.

A Sony nemrégiben csökkentette a PlayStation 2 forgalmára vonatkozó előrejelzését: a vállalalt 22,5 millióról 20 millióra módosította az idei pénzügyi évre vonatkozó eladási prognózisát. A Microsoft közölte, hogy 2004 közepéig várhatóan 14,5-16 millió Xboxot fog eladni. A legnagyobb gondban a Nintendo van: a GameCube annyira gyatrán szerepel a piacon, hogy a felhalmozott raktárkészletek miatt nemrégiben fel kellett függeszteni a gyártását. Legutóbbi negyedévében a Nintendo mindössze 80 ezer GameCube-ot adott el.

Srivatsa szerint az idén még várható a konzolok árcsökkentése: az elemző úgy véli, hogy mind a PlayStation 2, mind pedig az Xbox ára át fogja törni a 150 dolláros határt, a GameCube pedig még ezeknél is kevesebbe kerül majd. A PlayStation 2 és az Xbox jelenleg 179 dollárba kerül, a Nintendo GameCube fogyasztói ára 149 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról