:

Szerző: roberto

2003. szeptember 3. 10:58

Szabvánnyal a spam ellen: elkészült az SMTP felváltására tervezett AMTP protokoll első tervezete az IETF-nél

[IETF, HWSW] Az internetet működtető szabványok

[IETF, HWSW] Az internetet működtető szabványok fejlesztéséért felelős IETF (Internet Engineering Task Force, Intenet Műszaki Munkacsoport) kiadta a mai levelezőszerverek által használt SMTP protokoll (Simple Mail Transfer Protocol, Egyszerű Levélátviteli Protokoll) utódjául szánt AMTP (Authenticated Mail Transfer Protocol, Hitelesített Levélátviteli Protokoll) első tervezetét. Az 1986-ban, az internet középtávú műszaki problémáinak megoldására alapított IETF jelenleg több mint 130 munkacsoporttal dolgozik, legfontosabb feladata az interneten használt protokollkészlet fejlesztése, és a szervezet tartja karban a szakkönyvek és a bejegyzett szabványok által is sokat hivatkozott RFC-könyvtárat.

Az AMTP tervezet bevezetője szerint az elektronikus levelezés használata, illetve az elektronikus levelek továbbítása egyre drágábbá válik, köszönhetően a kéretlen tömeges levelek (UBE, Unsolicited Bulk Email) küldését megakadályozó biztonsági óvintézkedések széles körű semmibevételének. A problémát ezért a szervezet a levéltovábbító rendszerek (MTA, Mail Transfer Agent) szintjén szeretné megoldani. Az új AMTP levélátviteli protokoll fölülről kompatibilis elődjével, ám a tervezet szerint a jövőben a levelezőrendszerek X.509-es tanúsítványokkal hitelesítik egymást, biztonságos csatornán kommunikálnak, és a levéltovábbításban részt vevő felek saját házirend alapján dönthetnek majd az egyes levelek fogadásáról vagy visszautasításáról. Némileg megváltozik az e-maileket szállító, a továbbítás során használt adatokat tartalmazó boríték (envelope) szerkezete is, ugyanis kiegészül a levelezési házirend kóddal (MPC, Mail Policy Code).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.