:

Szerző: Barna József

2003. szeptember 2. 19:34

James Bond: a világháló markában

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan
[CNN] James Bond ezúttal nem a filmvásznon, hanem a bíróságon köszörülte ki a hírnevén esett csorbát. A 007-es ügynököt alakító ír színész, Pierce Brosnan megfosztott egy ismert cybersquattert a nevét viselő domainnév tulajdonától.

Brosnan az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) választott bíróságához fordult a www.piercebrosnan.com visszaszerzése érdekében. A domain az ismert cybersquatter (azaz a domainneveket önkényesen, későbbi anyagi haszonszerzés céljából lefoglaló) Jeff Burgar cégének tulajdonában van, és jelenleg a www.celebrity1000.com weboldalra mutat, ahol számos színész életrajza olvasható.

A színész ügyvédei a bizottság előtt azzal érveltek, hogy noha a domainen elérhető oldalon színészekről találhatóak adatok, Brosnanról egy szó sem esik. Ugyanakkor a honlapon számos hirdetés jelenik meg, ami arra utalhat, hogy a domaintulajdonos haszonszerzés céljából kufárkodik a színész nevével, mutattak rá. A Szellemi Tulajdon Világszervezetének bírái a meghallgatást követően -- melyen sem Burgar, sem jogi képviselői nem jelentek meg -- úgy döntöttek, hogy tulajdonos rosszhiszeműen járt el a domain megszerzésekor. Amennyiben Burgar tíz napon belül nem fellebbez a határozat ellen, a domain Brosnanra száll.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezetének választott bírósági rendszerét 1999-ben vezették be azzal a céllal, hogy a vitatott tulajdonú domainnevekre igényt tartó társaságok vagy személyek a többnyire borsos vételár megfizetése vagy költséges pereskedés nélkül szerezhessék meg jogos tulajdonukat. A szervezet alapítása óta több mint 20 000 ügyben hozott döntést; ismert személyiségek 91 esetben éltek panasszal, és 77 alkalommal foglalt állást mellettük a bizottság. A mostani ügyben is érdekelt Burgar egyebek mellett Celine Dionnal, Pamela Andersonnal és a Pearl Jammel szemben is alulmaradt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.