Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. szeptember 2. 13:15

Böngészőfüggetlen lesz a Matáv e-számla

Júniusi hírünk megjelenése után számos olvasói visszajelzés érkezett, melyek a Matáv e-számla használatával kapcsolatos észrevételeket tartalmaztak. Mint korábban megírtuk: a szolgáltatás csak az Internet Explorer 5.5-ös, vagy magasabb verziószámú, illetve az öreg Netscape, vagyis a böngésző 4.75-4.8-as változataival használható, ezzel szemben olvasóink jelezték, hogy az Explorer 6.1-es verziójával a kiadottól ellentétben mégsem lehet használni a szolgáltatást, ám Operával például mégis működik.

[HWSW] Júniusi hírünk megjelenése után számos olvasói visszajelzés érkezett, melyek a Matáv e-számla használatával kapcsolatos észrevételeket tartalmaztak. Mint korábban megírtuk: a szolgáltatás csak az Internet Explorer 5.5-ös, vagy magasabb verziószámú, illetve az "öreg" Netscape, vagyis a böngésző 4.75-4.8-as változataival használható, ezzel szemben olvasóink jelezték, hogy az Explorer 6.1-es verziójával a kiadottól ellentétben mégsem lehet használni a szolgáltatást, ám Operával például mégis működik.

Molnár István, a Matáv informatikai menedzsere -- az e-számla szolgáltatás informatikai felelőse -- érdeklődésünkre elmondta: maga a szolgáltatás szinte mindegyik böngészővel használható, ám az első alkalommal szükséges kulcsgenerálás valóban nem böngészőfüggetlen. A személyes kulcs -- ami a felhasználó biztonságos azonosítását szolgálja -- egyelőre csak a felhasználási feltételekben jelzett böngészőkkel vehető igénybe.

Azt követően, hogy a kulcs bekerült a böngészőbe, onnan egyszerűen importálható, s egy fájlként elmenthető a felhasználó merevlemezére. Maga a szolgáltatás pedig bármelyik böngészővel használható, fontos azonban, hogy a pkcs12 formátumban elmentett kulcsot betöltsük abba a böngészőbe, amelyikkel az e-számla oldalait lapozgatjuk majd. Molnár lapunknak elmondta, hogy a kulcsgeneráláshoz az Internet Explorer 6-os verziójának csak az SP1 (service pack 1) nélküli verziója használható, ám az IE 5.5-ös és az "öreg" Netscape böngészők gond nélkül képesek kulcsot generálni.

Molnár szerint egy év múlva, 2004 harmadik negyedévében terveznek olyan fejlesztést, ami után a kulcsgenerálást bármely elterjedtebb böngészővel el lehet majd végezni. Szintén 2004-ben tervezik a szolgáltatás fejlesztését: ekkortól ügyfeleknek a Matáv számlázó rendszereiben elérhető adataiból lehet majd az interneten is információkat szerezni -- ilyen például a KezdőNet, vagy HaladóNet csomag aktuális egyenlege.

A Matáv adatai szerint a kulcsgenerálást a felhasználók 90 százaléka Explorerrel, 10 százaléka Netscape-pel végezte el, ám a számlák áttekintéséhez a legtöbben már a kedvenc böngészőjüket használják. A szolgáltatást jelenleg 4577 egyéni ügyfél tudja igénybe venni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról