Szerző: roberto

2003. augusztus 13. 14:38

Egy nagy cég már vásárolt az SCO Group linuxos licenccsomagjából

[SCO Group, CNET, HWSW] Az SCO Group a héten bejelentette, hogy

[SCO Group, CNET, HWSW] Az SCO Group a héten bejelentette, hogy megkötötte az első, a Linux kódjában lévő Unix szellemi tulajdonnal kapcsolatos üzletét. A cég három hete jelentette be az elsősorban vállalati Linux-felhasználóknak szánt Intellectual Property Compliance License for SCO UNIX Rights licenccsomagot, majd az elmúlt héten nyilvánosságra hozta a Linux szerverekhez és munkaállomásokhoz szánt licenccsomagok árait is. A utahi székhelyű szoftvercég szerint a Linux-felhasználók így mentesülhetnek a Linux rendszerekben felhasznált SCO szellemi tulajdonnal kapcsolatos esetleges problémáktól. A cég az egyprocesszoros Linux szerverek után 699 dollárt, míg a Linux munkaállomások után 199 dollárt szeretne kasszírozni, az árak egyébként a múlt heti közlemény szerint csupán bevezető, akciós árak.

A licencdíjak bejelentésével párhuzamosan azonban támadásba lendült a linuxos oldal is, a múlt héten a vezető Linux-disztribútor, a Red Hat Inc., illetve az ügy legnagyobb szereplője, az IBM is keresetet nyújtott be az SCO Group ellen. A Red Hat egyébként az elmúlt hónapokban több alkalommal is felhívta felhasználónak figyelmét arra, hogy az SCO Group ilyen irányú követelései teljesen megalapozatlanok, a Linux futtatásához nincs szükség semmiféle kiegészítő licenccsomag megvásárlására.

Az SCO szoftverlicenceléssel foglalkozó részlegének alelnöke, Chris Sontag elmondta, hogy a licencprogram múlt heti elindítása óta eltelt első négy munkanapban több mint 300 vállalat érdeklődött náluk. Az első linuxos licenccsomag-ügylet részleteivel kapcsolatban azonban rendkívül szűkszavú a cég, nem hozták nyilvánosságra sem a licenccsomag vásárlójának a nevét, sem azt, hogy milyen feltételekkel kötötték meg az üzletet, csupán annyit lehet tudni, hogy az első linuxos SCO licenceket egy nagyvállalat vette meg. Ahogy Sontag fogalmazott: "ez a Fortune 500-as vállalat felismerte a Linuxban található SCO szellemi tulajdonért való fizetésnek a jelentőségét, és most már törvényes, az SCO-tól származó licencekkel működtethetik a Linuxot".

A CNET által megkérdezett, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben jártas szakértő, John Ferrell azonban valószínűnek tartja, hogy az első ilyen jellegű szerződés megkötésekor az SCO jelentős kedvezményekkel kínálta a licenccsomagot, mivel nincs az SCO kezében olyan bírósági döntés, amellyel bárkit is kötelezhetne a csomag megvásárlására, sőt Ferrell még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem pénzzel történt a kiegyenlítés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról