Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 30. 16:42

Növekedő negyedéves forgalomról és csökkenő veszteségről számolt be a Legato Systems

A tárolóeszköz-menedzsment szoftvereket gyártó Legato Systems bejelentette második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 24 százalékkal növelte forgalmát és tizedére csökkentette nettó veszteségét.

A tárolóeszköz-menedzsment szoftvereket gyártó Legato Systems bejelentette második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 24 százalékkal növelte forgalmát és tizedére csökkentette nettó veszteségét.

A Legato a második negyedévben 76,6 millió dolláros forgalom mellett 4,4 millió dolláros, azaz részvényenként 4 centes veszteséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 61,5 millió dolláros bevételt és 45,9 millió dollár, azaz részvényenként 45 cent veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az egyszeri tételek figyelmen kívül hagyásával számított veszteség részvényenként 2 cent volt, ami kevesebb, mint a Reuters Research által megkérdezett elemzők által becsült 3 cent. Egy évvel korábban az ilyen formán számított veszteség részvényenként 7 centet tett ki.

Amint arról beszámoltunk, az EMC július 8-án bejelentette, hogy egy 1,3 milliárd dollár értékű részvénycserés ügylet keretén belül megveszi a Legatót. Az EMC a tárolóeszközök piacának legjelentősebb szereplője, azonban a vállalat egyelőre nem tudott betörni az tárolás-menedzsment szoftverek piacára. Ezért a cég 2000 óta nem kevesebb mint 9 kisebb szoftvervállalatot vásárolt fel, hogy erősítse jelenlétét az alkalmazások piacán.

Az évi 5,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolító EMC a Legato felvásárlásával egy 500 főt foglalkoztató, világszerte 31 ezer ügyféllel rendelkező szoftvercég birtokába jut, amely részesedését tekintve a harmadik szereplő a backup alkalmazások piacán, amelyet a Veritas vezet az IBM előtt. A Legatót már régóta az EMC lehetséges felvásárlási célpontjaként emlegették.

A Legato közelmúltja rendkívül viharos volt. 2000-ben a cég újraszámította 1999-es forgalmát és nyereségét, miután kiderült, hogy egyes értékesítési képviselők szándékosan "felpumpálták" a megrendelések értékét. Szintén 2000-ben a Legatónál leváltották a teljes vezetést és 67 millió dolláros kártérítést fizettek a perelő részvényeseknek.

Az EMC arra számít, hogy a Legato akvizíciója a negyedik negyedévre lezárul, azonban ehhez még a hatóságok, valamint a Legato részvényeseinek jóváhagyása is szükséges. A Legato az EMC egyik részlege lesz és továbbra is David Wright, a jelenlegi elnök-vezérigazgató irányítja majd, akit egyben az EMC alelnökévé is kineveznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról